Mono och stereo mixning

 

hero

03 JANUARI, 2023

Mono och stereo mixning

För att kunna ha mixar som funkar ute på dansgolv, på radio eller i vilket format som helst så måste man ha koll på sin mono och stereoinformation. Detta kan ofta vara svårt då det kanske inte är något man direkt tänker på när man producerar. Vi på AP kommer därför att lista några exempel på hur man ska tänka för att göra det lättare för sig när man jobbar med att mixa sin mono & stereoinformation.

Frekvenser

Tänk på att frekvenser spelar en otroligt viktig roll när du bestämmer vad som ska vara mono & stereo. Din basinformation från kanske 120 hz (det varierar såklart) ner till dom lägsta frekvenserna i låten ska som regel vara i mono. Detta för att musiken ska låta bättre om den spelas ute på klubbar. Även också för att dom lägsta frekvenserna alltid ska sitta i mitten av tracket.

Tänk på placering

Mixning handlar mycket om placeringen av olika ljud. Ska ljudet vara långt fram eller långt bak i mixen, panorerat eller inte? Detta knyter an till frågan om just stereoinformation. Om du har två gitarrspår i din låt som spelar samma sak så borde du panorera ut dom till höger och vänster. Detta kommer ge din mix en känsla av stereobredd. När det kommer till syntar så skulle jag snarare rekommendera att ni använde er av stereobreddande pluggar (som tex Center av Waves) för att få syntarna att låta bredare istället för att panorera dom.

Överbredda inte mixen!

Detta är ett vanligt misstag folk gör som är ett resultat av att man vill ha en så bred mix som möjligt. Men som ofta resulterar i att man lägger ut för mycket information på sidorna i mixen. Så känns mitten tom. Tricket är att använda stereobreddning sparsmakat, ofta så breddas mixen i mastringsfasen sen ändå. Så om du redan har stereobreddat otroligt mycket i mixfasen av låten så är risken att du förlorar för mycket mitteninformation i låten.

Kick & Bas

Din kick är alltid i mitten av låten och därför alltid i mono. Detta gäller även din bas, dock så kan det kanske vara så att du har två basar i din låt, säg en sub och en lowmid bas. Suben ska vara i mono, men lowmidbasen kan du faktiskt välja att stereobredda topinformationen i om du tycker det är snyggt. Detta ska man dock vara försiktig med eftersom kick och bas är otroligt viktiga för din mix då dom är grundstommen som sitter i mitten av låten, och att eventuellt bredda basen är något som kan göra att man tappar känslan av tryck i mitten, men det kan också bli en cool effekt.

Kurser

Läs mer om våra olika kurser och workshops här. 

 

Till kurserna

Öppet Hus

Vill du lära dig mer om oss och våra utbildningar? Läs mer och anmäl dig här.

 

Till öppet hus

Din varukorg (0)

Total: $98.00

Checkout