10 Coola kvinnliga producenter du måste känna till under 2015

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Var är alla kvinnliga producenter?  Det är en fråga musikbranschen har undrat i många år.

Det är inte så att kvinnor inte ständigt är nyskapande i studion, men de får sällan sådan cred som ges till deras manliga motsvarigheter, når sällan de svindlande höjderna av Diplo och Danger Mouse eller landar sällan på toppen av “Best of” listor. Inte ens Missy Ellliot får den berömmelsen hon förtjänar som produktionspionjär.

De flesta är åtminstone medvetna om problemet, men saker och ting har ändå inte förändrats snabbt nog.  Listorna med titeln “10 coola producenter du måste känna till” är nästan alltid helt fyllda med manliga producenter, är det så att kvinnliga producenter inte är coola? Nej detta kallas bullshit, här har ni en lista med 10 coola kvinnliga producenter år 2015!

 

1. WondaGurl

18-åriga WondaGurl använde sig av den sociala plattformen Instagram för att skicka ett direktmeddelande till Drake,  rytmerna hon skickade slutade som hans låt  ”Used To” från albumet If You’re Reading This It’s Too Late. Hon co-producerade också Drizzy s ”Company” och tillverkade beatet till ”Crown”, som du kanske minns från Jay-Z: s Magna Carta Holy Grail Ja, det innebär att hon var 16 år vid den tidpunkten.

 

 

2. Ana Helder

Argentinska houseproducenten Ana Helder hämtar sin inspiration från Chicago House, men nämner också disco trailblazern Patrick Cowley och R&B legenden TLC som favoriter. Hennes exeptionella debut-EP ”A1″ släpptes i november via Matias Aguayo s Cómeme bolag.

 

 

3.Låpsley

Producenten och singer-songwritern Låpsley från Liverpools skapar minimalistiska ljud spetsade med subtila krångligheter som motsäger hennes unga ålder på 18 år. Hon har nyligen signat kontrakt med labeln XL Recordings som bl.a. har FKA, SBTRKT, Jamie xx och Gil Scott-Heron. Låpsley’s EP ”The Understudy” släpptes i januari och albumet är fascinerande. Kolla in den första låten ”Falling Short” nedan:

 

 

4. TRACKGIRL

Undergroundgeniet Shakari ”TRAKGIRL” Boles har producerat låtar till artister som Luke James och Tiffany Evans, och fick en shoutout av produktionslegenden Timbaland via Instagram. Men hon är ute efter att bli stjärnan i sin egen kvinnoägda show. ”It’s just tough sometimes when you have to compete with men in this male dominated industry.” För vissa kan det vara skrämmande, men för andra kan det ge den här “this is it” känslan”, sade hon till Creative Jenius rapport. ”Jag använder könsdiskriminering som motivation.”

 

 

5. TOKiMONSTA

Los Angeles TOKiMONSTA har funnits i branschen ett tag, hon har arbetar med namn som Thirsty Fisk, Kool Keith och MNDR, och blir den första kvinnan att joina Flying Lotus berömda West Coast bolag BRAINFEEDER. Med en klassisk uppfostran och en progressiv strategi, är hennes låtar och remixer ljudexperiment som är både komplexa och konsekvent dansvänliga. Hennes nya mini-album ”Desiderium” som släpptes i november 2014 leker med ett imponerande utbud av ljud på bara 20 minuter. ”Steal My Attention” är den andra singeln från albumet.

 

 

6. Asma Maroof

Ni känner förmodligen igen Asma Maroof som den kvinnliga halvan av Los Angeles produktionsduo Nguzunguzu. Hon är ansvarig för killerbeatsen i ”Enemy” av  Kelela, som du förmodligen har haft på repeat sedan 2013.

 

 

7. Ikonika

Det är ovanligt att hitta kvinnor som kämpar i världen av elektronisk musik i allmänhet, men dubstepgenren är ännu mer mansdominerad. Lyckligtvis finns Ikonika, en brittisk musiker, producent och DJ. Hennes musik är intressant med synthmönster och ger rysningar med basen på ett oväntat men mycket underhållande sätt.

 

 

8. Anna Lunoe

Aussien Anna Lunoe har tagit västkusten (och Internet) med storm sedan flytten till LA 2012. Hennes kunskap om dansmusik spänner över decennier och sub-genrer. Hon har samarbetat med Flume och Totally Enormous Extinct Dinosaurs, frekventerar Coachella och Ultra’s festivalkretsar, och har äntligen släppt sin ”All Out” EP med Ultra Records i september förra året.

 

 

9. Nightwave

Konstnären som tidigare hette 8Bitch är tillbaka med ett nytt namn och en massa nya releaser på skivbolaget Fortified Audio. Hennes senaste EP ”Nightlife” gör det svårt att sitta still och med det sagt, lyssna inte på den medan du sitter ned.

 

 

10. Crystal Caines

Harlem-baserade rapparen/producenten Crystal Caines är den kvinna som slagit sig ihop med A$AP Ferg under förra årets ”Whiteline”, men det är 2015 som hon är ute efter att göra sin till sin bitch. Crystal har nyligen släppt fem nya låtar i väntan på hennes kommande ”Vertigo” EP, som planeras att släppas under våren.

 

Där har vi dem, 10 otroligt coola kvinnliga producenter!

Happy producing!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
10 Saker du kanske inte visste om Daft Punk

10 Saker du kanske inte visste om Daft Punk

Franska robotgruppen Daft Punk gör ännu en gång rubriker efter att ha visat vad de går för  på Grammygalan. Medan Thomas Bangalter och Guy-Manuel De Homem-Cristo har fått  mycket ljus på sig i pressen så känns det ändå som att det finns några fun facts om Daft Punk som ännu inte kommit ut, så här

NOOX – Scars (ft Petter Hedström)

NOOX – Scars (ft Petter Hedström)

Vår tidigare elev Marcus Lindqvist ingår i gruppen NOOX. De har precis släppt sin feta låt Scars med Petter Hedström. Lyssna på låten här! Kärlek från oss <3

11 sätt att optimera din Soundcloud Profil

11 sätt att optimera din Soundcloud Profil

Som artist och producent idag är det inte direkt en ovanlighet att ha ett soundcloud konto för att få ut sin musik till det offentliga. Vi har listat 11 viktiga punkter att tänka på för att maximera marknadsföring och varumärke på din soundcloud sida. Första intrycket Första intrycket – Din profilbild är det första folk