10 FL Studio tips som tar din musik till helt nya nivåer

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Är du redo att ta din musik till helt nya nivåer men vet inte riktigt hur? Här kommer 10 grymma tips som kan hjälpa både nybörjare och proffs att vässa sina skills och utveckla sin musik! 

 

1. Färglägg, namnge och ordna upp.
När du startar ett nytt projekt, färglägg och namnge dina kanaler, patterns och mixerkanaler. På så sätt är det lättare för dig att hålla ordning på allt i projektet. När du har detta som rutin så slipper du allt kaos som uppstår när du har 50 olika kanaler.

1

Tips: Skapa en mall med 20 kanaler som du färglägger, namnger och kopplar till varsin mixerkanal och sparar ner som ”MALL”. Använd sedan den som grund när du börjar nya projekt, så sparar du massor med tid.

 

2. Använd dig av ett enkelt arbetssätt när du skapar dina låtar
För att komma igång och få ett flöde i ditt musikskapande så kan du använda dig av en process som underlättar för dig. Det är en 6-stegsprocess som återupprepas kanal efter kanal och är lätt att komma ihåg.

Processen:

 1. När du startat ett projekt börjar du med att lägga till en kanal, till exempel Sytrus (gäller vst-synt). Börja med att lägga till ett audio clip genom att dra en sample från Browsern till spellistan (gäller sample).
 2. Döp och färglägg kanalen samt gå in och koppla den till en mixerkanal genom att högerklicka på mixerkanalen och välja ‘Link selected channels to this track’ (CTRL+ L). (se bild punkt 1)
 3. Skapa en pattern genom att trycka på plustecknet eller högerklicka och välj Insert One.

2

4. Namnge och färglägg din pattern i samma färg som kanalen och mixerkanalen.

5. Öppna pianorullen genom att högerklicka på en kanal och välj Piano roll. Här skapar du melodier.

6. När du är klar med en melodi så trycker du med penseln i spellistan för att placera ut din pattern.
Upprepa steg 1 till 6 för bas, lead, kick, clap, pads eller andra instrument/kanaler tills du är nöjd med din låt. När du är klar sparar och exporterar du den.

 

3. Göra en unik pattern

3

När du skapar en låt märker du kanske efter ett tag att du vill att en melodi ska låta lite annorlunda på bara ett ställe. Om du går in och ändrar i pianot på en pattern så ändrar du även det för alla andra likadana patterns som du har i ditt projekt. För att undvika detta så måste du göra denna pattern unik. Du gör det genom att klicka uppe i vänstra hörnet på den pattern som du vill förändra och väljer ”Make unique”, se bild ovan.

4

Tips: Du kan även göra en kanal unik om det skulle behövas. Högerklicka då på kanalen och välj ”Clone”.

 

4. Lyssna på de artister som du gillar och lär dig låtstrukturen
Sätt dig ner och lyssna på en låt du gillar. Skriv eller rita strukturen i låten på ett papper. Vilka instrument finns i låten? Var i låten spelar de? Var är versen? Refrängen? Lugnt breakdown? Försök analysera så mycket du kan, och testa sedan att skapa en ny låt utifrån den strukturen som du hörde. Chansen är att din låt kommer låta mycket bättre bara av att ha strukturen rätt.

Tips: En poplåt är oftast: Intro – vers – refräng – vers – refräng – stick – refräng – outro.

En houselåt (radio edit) är enkelt beskrivet ofta: Hook – build-up – drop – hook – build-up – drop. Ta reda på låtstrukturen för just den musikstil som du vill skapa.

 

5. Lär dig av de som redan är där du vill vara
Ett tips kring produktion i FL Studio och som gäller allt i livet: Lär dig av de som redan gjort eller lärt sig det du vill kunna. Du kan lära väldigt mycket genom att titta på olika tutorials på exempelvis YouTube. Undrar du hur man skapar ett syntljud som Avicii har använt? Sök på YouTube så hittar du ofta videor om detta. Och ju fler kurser du ser, desto mer förstår du och desto bättre blir du själv på att skapa.

Tips: Ett ännu snabbare sätt att lära sig är att gå en utbildning inom musikproduktion. Fördelen med det är att du får konstant feedback och kan fråga och få svar direkt, istället för att chansa eller leta efter svaren. Du kan även vända dig till en musikercommunity som Studio Forum där likasinnade hjälper till.

Proffstipsen

6. Lär dig grundläggande mixning för att få dina låtar att låta bättre
Det finns några generella mixtips som alla bör kunna för att få sina låtar att låta bättre.

Det första är att ha som vana att placera en EQ på varje kanal. På alla ljud som inte är sub-bas eller kick, skala av allt under 100 Hertz. På så sätt skapas mer utrymme i din mix, och din mix kommer också att låta renare och mer professionell.

5

Det andra steget är att stereoseparera och använda panorering. Generellt sett så ligger alltid kick och bas i mitten (mono), och ju högre upp man kommer i frekvensskalan, desto mer kan man stereoseparera. Oftast stereoseparerar man leadljud som ligger över 1000 Hertz, alltså från övre mid och uppåt. När det gäller hi-hats så kan du placera den ena lite till höger, och den andra lite till vänster med hjälp av panoreringsverktyget.

6

Tips: Grundläggande mixning handlar om att tänka 3D. Att skapa bredd, höjd och djup i dina låtar.

 

7. Gör dina leadljud fetare

8

För att göra din lead större och fylligare så kan du göra på lite olika sätt.

 • Lägg dina noter i pianorollen i flera oktaver
 • Lägg till basnoterna under
 • Lägg till fler noter ur ackorden mellan oktaverna.
 • Skapa flera lager genom att lägga samma melodi på flera olika kanaler med olika instrument som spelar. Till exempel ett sågtandsljud, ett piano och en krispigare bassynth.

Tips: För att slippa att leaden blir för grötig när du använder lager, använd eq:n och skär bort frekvenser från ett instrument som krockar med det andra. Alternativet är att lägga ett ljud stereoseparerat medan det andra är mer mono eller panna ljuden lite åt olika håll.

 

8. Sidechaina dina ljud

9

För att undvika att din kick och din bas krockar med varandra så kan du sidechaina. Enkelt sagt betyder det att varje gång din kick slår, så sänks volymen på basen för att sedan snabbt höjas ända till nästa kickslag. På så sätt undviks att de grötar ihop. Vad många glömmer är att du faktiskt kan sidechaina alla dina ljud mer eller mindre för att ge en mer pumpande känsla. En bra och enkel sidechain-plugg är Xfer LFO-Tools. Pluggen kostar runt 350 kronor men underlättar och gör det busenkelt att sidechaina. Det finns även multiband-sidechain som ger möjligheten att sidechaina frekvenser olika mycket.

10

Tips: Om din subbas börjar ”klicka” när sidechainen är igång, testa antingen att dra ”smoothverktyget” upp i Lfo Tools, eller lägg en eq efter din sidechain-plugg där du skär bort alla höga frekvenser.

 

9. Skapa intressanta mixar om du gör house
En stor del av de som skapar musik i FL Studio skapar house eller klubbmusik. Ett vanligt inslag när man gör detta är att skapa en så kallad ”Original Mix”. Det är en mix där man lägger till ett intro och outro för att underlätta övergången mellan två låtar för discjockeyn. Intro och outro är ofta mellan 30 och 60 sekunder vardera.

Många lägger inte så stort fokus på denna del men det kan vara värt att lägga ner mer energi här för att skapa ett intro som många känner igen, och som smälter ihop bra med de flesta låtar.

Här kommer tio småtips för en bättre och intressantare original mix, i detta fall med både intro och outro på vardera en minut:

 1. Börja med få antal instrument, till exempel endast en kick och en ride. Lägg på fler och fler instrument fram tills cirka 1.00 in i din mix (om låten går i 128 bpm, annars kan det skilja några sekunder mer eller mindre).
 2. Börja gärna med att låta kicken, introsynten och basen vara filtrerade via din eq. Skär dem runt 100-200 Hertz. Låt dessa gå på det sättet fram till 30 sekunder, där kommer de in med full kraft och utan eq.
 3. Låt din introsynt ha reverb som successivt ökar fram tills 30 sek, där det tas bort helt eller minskas.
 4. Skapa en build-up från 45 sekunder fram tills en minut. Lägg in risers, snare rolls och uplifters.
 5. När du nått 1 minut, låt introsynten fortsätta och sedan minska i volym, eller lägg på ett eko, för att få introt att smälta ihop bra med resten av låten.
 6. Gör ditt outro liknande introt, fast omvänt. Avsluta med att göra kicken, basen och synthen ”lös” igen genom att skära bort mer och mer lågt register i eq:n.
 7. Var kreativ, testa att göra något som ingen annan gjort.
 8. Att börja med låg volym på ett instrument och öka det är ett underskattat och ofta bortglömt sätt med riktigt bra resultat. Underskatta inte automatisering av gainen.
 9. Gör introt och outrot när resten av låten är klar. På så sätt är det enklare att använda ljud och instrument från låten. Det är ofta relativt simpelt att skapa ett bra intro och outro om du redan har en riktigt bra huvuddel i låten.
 10. Lyssna på Avicii – Levels och Martin Garrix – Animals ( var noga med att det ska vara Original Mix). Många av de tips har de använt sig av. Dessa intron förknippar alla direkt med låten och det är relativt enkla intron att återskapa.

 

10. När kreativiteten tryter
Vissa dagar finns bara inte kreativiteten där. Det är helt naturligt och istället för att sitta och försöka klämma ur dig något som egentligen inte finns där, så använd tiden till att till exempel skapa en bra mall, sortera dina pluggar eller namnge samplingar. Det finns mycket du kan göra för att underlätta för den dagen när kreativiteten väl finns där.

Och glöm inte att en promenad, ett pass på gymmet eller en utekväll med kompisarna kan vara precis det som krävs för att få tillbaka inspirationen.

 

Happy Producing!

Originalartikeln hittar du här

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

 

Share
Nya uppdatering av FL Studio är här! 12.3 Med Realtime Audio Stretching

Nya uppdatering av FL Studio är här! 12.3 Med Realtime Audio Stretching

FL STUDIO 12.3 Image-Line har lagt ut 12.3 uppdatering av FL Studio. Den stora nyheten är att man nu som FL Studio användare har tillgång till realtime Audio stretching. Du kan nu ändra tempo men bibehålla pitch och rytm så att allt i projektet är i synk. Det finns också en ny Transient processor (levereras som en demo och

Nyårslöften

Nyårslöften

2017 är här och det kan vara smart att börja året med att sätta upp lite mål att sikta mot! Mål är det som driver oss framåt och om du kan konkretisera ner ett antal sådana så kan det hjälpa dig i ditt producerande eller skrivande. För att ge lite inspiration så kommer vi på

Så blir du en grym musikproducent under en sommar!

Så blir du en grym musikproducent under en sommar!

  En sommar kan kännas rätt kort, men du blir förvånad över hur mycket du kan utvecklas i din musikproduktion med bara dessa enkla knep!  Och oroa dig inte, alla tips handlar inte bara om att du ska stänga in dig i ett mörkt rum, utan hur du ska ta tillvara på din sommar på