10 sätt att öka din produktivitet

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Har du någonsin känt att du inte kommer så långt som du vill eller att du skulle kunnat få fram fler låtar än vad du har? Vi har alla någon gång känt så och det är inget du är ensam över. Allt handlar ibland om de där små momenten som avbryter en, att man kanske kollar mobilen och lutar sig tillbaka så fort den plingar till eller att man tappar motivationen för en låt och slutar jobba lika hårt för den. Här kommer några tips för att öka din produktivitet och att ta sig ut ur en kreativ torka.

Stäng av mobilen

Mobilen är utan tvekan det största hindret när man ska fokusera på någonting. Det kanske är vedertaget för många, men ändå plingar det till i någons mobil ibland när man sitter i en session, och det är alltid lika irriterande. Sätt den inte på ljudlöst eller flygplansläge. Stäng bara av den, och lägg den i jackan eller väskan.

Var hård mot dig och din grupp

När man skriver låtar med tidigare bekanta händer det ofta att man börjar prata om något som inte rör musik eller det man håller på med i studion. Man glider ofta lätt in på andra ämnen och en musikskapar session förvandlas istället till ett kafferep. Kom ihåg då att bara säg till den eller de du jobbar med att ni kan “prata om det där”, eller “se det där clippet” efter er session. Dina bekanta kommer inte tycka att du är tråkig, de kommer tycka att du är seriös i vad du gör.

Sätt ihop mappar med favorit samples

Bland det tråkigaste som finns är när man sitter i en session och man har världens flow som ständigt avbryts av att man ska hitta rätt ljud, exempelvis att gå igenom 400 kickar innan man hittar rätt. Var en smart person istället och ta en dag när inspirationen ligger på botten och gå igenom alla samplingsbibliotek du har, för att sedan lägga in alla de samples du gillade mest i en mapp. Sedan kan du alltid gå in i den mappen vid en session och då kommer du snart märka att allt går mycket fortare.

Lär dig att ratta fram ljud istället för att gå igenom två miljoner presets i dina plug-ins.

Många snöar in sig på att hitta ett preset som är perfekt för låten. Presets är jättebra, speciellt de som inte är så överspacade att man faktiskt KAN använda dem. Det finns dock en vanlig fallgrop som många hamnar i. Att exempelvis leta sig fram bland tusentals presets i Spire är sjukt kontraproduktivt om du redan vet vilket ljud du är ute efter. Om du vet i huvudet hur exempelvis basen ska låta, försök då att ratta fram det ljudet själv. Sedan kan du spara det ljudet som ett nytt preset. Du kanske vill använda ljudet igen?

Ge dig själv deadlines

Om du jobbar på egen hand och bestämmer över dina egna arbetstider och deadlines, är det otroligt viktigt att inte skjuta upp eller slöa till dina projekt.

Detta är individuellt och många är naturligt duktiga på att ha god arbetsmoral när det gäller egna projekt. Andra är inte det och måste aktivt jobba på det. Då är det perfekt att sätta upp hårda men rimliga deadlines för dina låtar, gärna så detaljerade som möjligt. Exempelvis: “Imorgon ska jag skriva klart Vers, Brygga Refräng och stick. På tisdag ska jag prodda en rå draft och på fredag ska mixen vara färdig.”

Var inte rädd för att bli färdig

Ett vanligt hinder bland nya musikskapare, och framförallt för producenter, är hindret att “bli klar”. Det är inte så konstigt eftersom man jämför sina produktioner med det som går på radio men man vet inte riktigt hur man når dit. Istället kanske man lägger tre gånger så lång tid på att mixa en och samma låt som man egentligen behöver. Bli färdig istället för att fastna i ett och samma projekt. Bli färdig och börja på något nytt, det kommer ge dig mer.

Få in vettiga rutiner

Om du inte har världens fetaste flow ever, bör du vanligtvis inte sitta till klockan fyra på natten och sedan gå upp klockan 12. Detta är givetvis individuellt och vissa kan inte koncentrera sig på dagen utan föredrar att sitta på natten, vilket är fine. Men prova att under en veckas tid sätta dig i studion från klockan 09:00 och tvinga dig att lägga ner klockan 21:00. Kom även ihåg, och det är viktigt, att äta lunch och middag på bestämda tider samt att ibland ta korta pauser.

Lär dig dina instrument/plug-ins

Istället för att lägga massvis med pengar på det du hör att man ska köpa, lär dig allt om det du redan har först. Det behöver inte vara så dyrt att få fram ett lyxigt ljud. Kom ihåg att det inte är sakerna som skapar producenten.

Håll det städat och rent

För guds skull; göm dina kablar, släng ditt skräp i en papperskorg och låt allt vara så inkopplat det kan bli innan du sätter igång. Det bästa är att bara “slå igång” studion och börja skapa. Försök sitta i en omgivning där du slipper lägga tio minuter på att städa varje gång du ska sätta igång.

Ta pauser

Kom ihåg att ta pauser, men inte för långa. När du mixar en låt är det i synnerhet viktigt att ta paus och låta öronen vila. Det är också viktigt att hålla blodsockernivån stabil, ha med dig några frukter utöver lunch och middag och kom ihåg att inte glömma att köpa kaffe.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day! Groove och häng är något som kan lyfta ditt track till skyarna. Ableton har en grym funktion som hjälper dig med just detta och är något vi tyckte vore grymt att dela med oss av!   AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH

Så skriver du grym musik på fem minuter

Så skriver du grym musik på fem minuter

Alla kan lära sig ta ackord och skapa musik, det svåra är att hitta bra progressioner. Progression är olika kombinationer av ackord som ger ett speciellt ljud till en låt, och gör den mer unik. Det finns inte särskilt många av dem och vissa kan även tycka att man stjäl varandras låtar om man använder

Nyårslöften

Nyårslöften

2017 är här och det kan vara smart att börja året med att sätta upp lite mål att sikta mot! Mål är det som driver oss framåt och om du kan konkretisera ner ett antal sådana så kan det hjälpa dig i ditt producerande eller skrivande. För att ge lite inspiration så kommer vi på