10 tips som kommer göra saker lite enklare i studion

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Musikproduktion är hands down en av det roligaste och mest kreativa sakerna du kan syssla med. Dock kommer det med en viss mängd påfrestande arbetsuppgifter i form av projektorganisation och studioorganisering. Det finns faktiskt uppgifter som även den ivrigaste producenten avskyr.

Men frukta inte, för här kommer 10 tips som kommer hjälpa dig att vara produktiv och sparsam med din tid, så att du istället kan njuta av de roliga delarna i att skapa musik!

De här tipsen är för när du har lite lugn och ro i studion och känner för lite housekeeping.

 

  1. Organisera dina samples

Även om det kan verka som en skrämmande och tidskrävande uppgift, så är katalogisering av dina samples väldigt givande i det långa loppet. Du har förmodligen samlat på dig miljontals samples under åren och säkert glömt hälften av vad du har. Ta dig lite tid att omstrukturera dina samples på din hårddisk så att när du behöver en särskild sample, vet du var du hittar den.

Hur du kategoriserar dina samplesmappar är upp till dig, BPM/root key/genre/instrument/source är bara några olika kategoriseringar du kan använda dig av.

Ett sista tips: spara dina samples med ditt projekt, då det effektiviserar processen i framtiden!

 

  1. Använd mallar

Det kommer att finnas vissa processer och instrument som du oundvikligen kommer att använda till de flesta, om inte alla, dina produktioner. Ställ in och spara några av dina vanligaste channel setups och busroutings  som mallar som du då kan kolla på när du börjar ett nytt projekt.

Till exempel; reverb och delay send channels kan ställas in i förväg… Sidechain routing kan också standardiseras, beroende på din låts tempo och känsla. Din standard master bus setting borde sparas med din mall, inklusive filtrering och plugins.  Om du använder en mastering plugin som iZotope Ozone, bör du också spara dina egna förinställningar för senare användning.

 

  1. Säkerhetskopiera allt

Den som har drabbats av ett hårddiskfel eller en systemkrasch vet smärtan av att inte ha säkerhetskopierat sin data. Det finns så många alternativ på marknaden att det inte finns några ursäkter till att inte arkivera dina projekt.

Apple-användare har det lätt med Time Machine och iCloud lösningar inbyggda i operativsystemet. På PC, borde du använd en helt separat hårddisk som din fysiska backup. Automatisk programvara som övervakar filer och uppdaterar dem till molnet innebär att du inte behöver komma ihåg något alls. Gobbler har utvecklats speciellt för ljudprojekt. Det finns också Backblaze, som även säkerhetskopierar dina anslutna externa enheter.

 

  1. Ge din studio en hälso-check

Din studio ska vara inspirerande men också funktionell, så ge din arbetsyta en regelbunden hälso-check.

Musikproduktion kan vara ett ganska stillasittande yrke. Du kommer att spendera många timmar i sträck med att sitta ner, så det är klokt att fixa en justerbar studiostol med kvalitet som kommer att stödja din rygg och främja en god hållning.

Ställ in din stol, din bildskärm och ditt tangentbord på rätt höjd och vinkel för att förebygga RSI och andra skador.

Belysning i din studio är viktigt och det är viktigt att undvika ansträngda ögon. Det bör inte vara reflexer på din bildskärm och belysningen bör helst vara naturlig.

 

  1. Montera din akustik

Studioakustiken är viktig. Ett hårt rum med hårda ytor kommer att skapa alla typer av ljudreflektionsproblem. Även om du i första hand mixar i dina hörlurar, måste du ändå kontrollera dina mixar i “den verkliga världen”.

Glöm de gamla metoderna med att limma äggkartonger på väggarna, att hänga upp tunga draperier och att ha en stor matta som täcker golvet.

Har du lite mer cash to splash, investera i akustiskt skum för dina väggar och bas-fällor för hörnen.

Program såsom IK Multimedia ARC System 2 (bilden ovan) kan hjälpa dig identifiera problem och justera din produktion för att kompensera för akustikproblem.

 

  1. Märk din hårdvara

Även om en hel del musikproduktion nu görs “ inside the box”, finns det fortfarande vissa hårdvarutweaks som kommer att göra ditt liv enklare: dedikerade hårdvarukontroller kommer att ta dig igenom ditt arrangemang med lätthet.

Anpassa tangentbordet så att de stora genvägarna är synliga och också användbara. Ett smart och billigt alternativ är att märka tangentbordet med klistermärken.

 

  1. Standardisera dina track-namn och färger

Om du befinner dig i en situation med många påbörjade projekt som inte är riktigt avslutade (vi har alla varit där) samtidigt, bör du hålla dig till namngivning och färgkonventioner för alla liknande projekt.  Denna metod är särkilt användbar när du ska bounca stems som du mycket lättare kan hitta genom att sortera efter färg.

Till exempel, om alla rythmspår har en titel som börjar med “DRUMS”  och är blåfärgade, kommer det bli mycket lättare att hitta dem, även hur gamla de är eller hur många spår det är.

 

  1. Arkiv av låtelement

När du är klar med en låt kan det vara frestande att avsluta med att göra en final high quality mixdown och lämna det så.

Du missar ett trick här. Ta en halvtimme och exportera alla dina låtelement separat eller som stems av instrumentgrupper. Sedan namnger du dem efter dina önskade kategorier och sparar dem till din samplesamling. Då har du snart ett smörgåsbord av spår som du kan ha som inspiration när kreativiteten börjar ta slut.

 

  1. Genvägar och makros

Om du inte använder kortkommandon redan, slösar du bort massor av tid. Läs din DAW-anvisning och lär dig genvägar till de kommandon du oftast använder. Du kommer snart att upptäcka hur mycket tid du sparar.

Vissa system och DAWs gör att du kan spela in makron (sekvenser av kommandon), som du kan återanvända när du behöver. En enkel makro inställd på att öppna din DAW och ladda upp en mall kommer att spara dig några sekunder, medan en mer komplex, som är inställd på att automatiskt exportera olika kombinationer av stammar kan spara dig timmar!

 

  1. Hantera din tid

Slutligen några ord om produktivitet. I den ‘always-on’ digitala åldern, är det väldigt lätt att bli distraherad av e-post och sociala medier. Detta är dåliga nyheter för studioproduktiviteten. Koppla bort internet för att fokusera. Om din viljestyrka är svag, använd blockeringsprogram för internet för att tvinga dig själv till arbete.

Ange specifika mål för dina studiosessions, såsom att göra klart en låt eller att skapa ett visst antal förinställningar inom en viss tidsram. Detta kommer att hjälpa dig att gå vidare med jobbet och att slippa förhalande. Kom ihåg att aldrig ge upp och kör du fast, lämna det projektet ett tag då och börja på ett annat, ibland behöver man bara en paus.

 

Hoppas de här tipsen kommer hjälpa till!

Lycka till med producerandet!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
COMPRESSOR BATTLE

COMPRESSOR BATTLE

När det gäller kompressorer så är det bra att ha koll på hur olika kompressorer jobbar och vad dom har för funktioner. Idag så komprimeras musik betydligt mer än vad det gjordes för, och därför är det viktigt att man som producent/låtskrivare vet vilka kompressor man ska gå till när man väl ska komprimera. Nedan

Idétorka

Idétorka

Alla som jobbar med kreativa yrken har sina dagar då kreativiteten sprudlar och där skapelseprocessen går fortare än en duracellkanin på uppåtstimulansia. Lika säkert kommer dessa människor att uppleva dagar då de kreativa hjulen står still, och allt runtomkring förmodligen känns trist och inspirationslöst. Om, eller snarare när, detta händer dig så finns det sätt

Xfer X Splice – Hyr Serum

Xfer X Splice – Hyr Serum

Vi på AP Academy älskar Serum, och lär även ut det till våra elever. Nu har Xfer Records och Splice gått ihop och skapat ett genialiskt sätt att hyra serum för en billig månadskostnad. Rent-To-Own kallar dem det. Hyr Serum tills du betalt fullt pris, och sedan är det ditt. Avbryt din avbetalningsplan när som helst. Ingen