4 tips på hur du kan förbättra din motivation

Kreatörer kämpar med utmaningar som att få saker färdigt. Att vara kreativ har sina fördelar till att alltid kunna skapa nya saker och tänka fritt, men en stor nackdel kan vara att man inte får saker färdigt eller veta vart man ska börja. Musikproduktion är bara ett av de nyare karriärfält som möter dessa strider. Branschen är tuff och alla vill lyckas. För att kunna lösa detta har vi sammanställt fem tips som du kan använda för att säkerställa att du spelar spelet tillräckligt bra för att hitta viss framgång. Dessa tips är bra att använda sig av när du behöver lyfta dig från soffan eller för att komma igång och känna allvar med att lyckas inom musikproduktion.  

 

apacademy

1. Komma igång

Det är många som låter inspirationen komma till sig själv innan man kan sätta igång med att producera eller skriva musik. Men detta gör att många inte tänker på det och tappar inspirationen helt. Det är viktigt att du gör din del. Om du dyker upp till studion även fast du kanske inte har en vision än så är det ett stort plus. Sätt upp timmar som du ska vara i studion och bara genom att ta sig till studion kan du få igång ditt flöde. Proffs gör det, wannabe´s tänker det och inget blir gjort. Detta är ett jobb och speciellt när du är soloproducent så är det ingen som kommer göra det åt dig, om du är där fysiskt och visar engagemang för dig själv så har du redan vunnit halva striden.

 

apacademy

2. Stöta på motstånd

Romanförfattaren Steven Presfield skrev en nyskapande bok om kreativitet som heter The War Of Art  I den identifierade han djävulen på axeln som hindrar dig att producera kreativa verk och gav den ett namn: resistance alltså motstånd. Motstånd är det som gör att du sitter och bläddrar igenom dina loopar istället för att fortsätta med ditt track, motstånd är vad som gör att du väljer att gå in och kolla facebook istället för att arbeta på din melodi. Det är det som gör att du plötsligt vill sätta dina högtalare på någon annan plats i din studio istället för att skriva låttexter. Med det sagt så är motståndet vad som gör dig göra något annat som känns viktigt, men egentligen så vet du att det inte är nödvändigt där och då. På så sätt är det ganska så lömskt eftersom du känner att du arbetar, men i själva verket söker du efter annat att göra som känns relativt viktigt. Börja bit för bit, Gör inte allt på en och samma gång. Det är lättare att börja smått för att sedan få det på rutin, så ska du se att ditt flöde kommer komma igång.

 

apacademy

3. Acceptera misslyckanden

Musik är ditt liv, att få uttrycka saker som inte ord kan. Ibland kan man säga ännu mer genom att producera musik än vad dina ord kan. Band, musiker och producenter är dina hjältar, men hur ska du komma dit?. Hur ska du få dina låtar spelas på radion, live uppträdanden med miljontals av människor som kom för att se just dig. Jo svaret är du måste acceptera misslyckanden att för att få framgång, du får inte vara rädd för att göra fel. Gör låtar som du vet inte faller dig i smaken eller du vet inte är bra, varje gång du gör ett misstag tryck inte ner dig själv p.g.a det. Utan försök istället se det som ett framsteg eller som träning. Vi lär oss alltid mer från våra misslyckanden än våra framgångar.

 

apacademy

4. Acceptera att det är naturligt att sakna förtroende

I allt vi gör är vi programmerade till att tänka att alla kan göra saker bättre än mig. Det är helt enkelt så att eftersom vi är inblandade, allt vi gör är dömt till att misslyckas. Författare vet hur det känns att stå inför en tom sida, artister med en tom duk. Det är även vanligt att man inte kan stå och kolla på eller lyssna på sina egna arbeten. Till exempel finns det många skådespelare som inte kan titta på en film som de spelar i. Detta är supervanligt, men det gäller att hitta en balans och även tro på dig själv. Det är ingen som kommer komma till dig och säga `Grattis nu är du producent´ eller `Välkommen till klubben´, du måste påminna dig själv om det varje dag, för det är ingen som kan ge dig tillåtelse till att vara producent utan det kan bara du göra och se till att du blir!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Topp 10 viktigaste grejerna att veta som producent

Topp 10 viktigaste grejerna att veta som producent

Att skriva om vad som är det viktigaste för en producent att veta är självklart subjektivt, vi alla har olika uppfattningar om vad en producent bör fokusera mest på och allt beror också på vilken typ av producent man är. Gör du mycket sessions? Är du enbart en trackmaker? Oavsett så lär du hitta något

Gör det bästa av det du har

Gör det bästa av det du har

Du vet väl att otroliga skivor har gjorts på den mest grundläggande utrustningen, i sovrum och andra provisoriska studios? De bästa låtarna kommer inte från den dyraste utrustningen, eller den största plugin-mappen. Det handlar om att göra det bästa av den utrustning som du har nu. När du jobbar med färre verktyg spenderar du mindre tid

Effektivisera din låtstruktur!

Effektivisera din låtstruktur!

Alla har vi suttit med en låt och funderat på vad nästa del ska bestå av, hur det ska låta och vad som ska ändras i produktionen etc. Att skriva/producera en låt är med andra ord inte alltid en dans på rosor. Ibland kan det vara bra att ha lite extra koll på hur låtstrukturer