5 saker att tänka på när du ska välja musikproducent

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Att välja en musikproducent som arbetar med din musik är lika viktigt som att välja en regissör till en film. En producent kan make or break ett albums hela sound och hela din upplevelse av tillverkningsprocessen. Det är därför sjukt viktigt att välja rätt och inte hamna med någon som kommer bryta ned dig.

Här kommer några simpla saker att tänka på när du ska välja en musikproducent att jobba med.

 

1. Olika typer av producenter

Termen musikproducent används löst då det finns många olika roller. Traditionellt var en producent en arrangör, en studiocoach och i vissa fall instrumentalister eller ingenjörer. Det finns producenter som fortfarande fyller dessa roller. På 90-talet och de tidiga 2000-talet blev HipHop och EDM-beatmakers sedda som producenter. Skillnaden mellan dessa producenttyper brukade vara skillnaden mellan dess genrer men när genre-skilladen blev allt suddigare så blev även skillnaden mellan producenter och beatmakers allt suddigare.

När du ska välja en producent är det viktigt att du tänker på vad för slags producent du vill ha och vilken slags roll du vill att de ska spela. Vill du att de ska göra beats eller hela tracks till dig? Kommer de hjälpa dig genom skrivprocessen? Kommer de arrangera dina låtar och  hjälpa dig att välja instrument till dem? Kommer de guida dig i studion för bästa prestationsförmåga? Kommer de välja och jobba med mixingsingenjören? Det finns inga regler, se bara till att du har rätt förväntningar på den du väljer.

 

2. Ljudkvaliteten

Första regeln i producentvärlden: Lita på dina öron. Lyssna alltid på samples som producenten har att visa från sin karriär som producent. Låter låtarna som klara produktioner? Kompletterar produktionerna låten och artisten? Allt detta är viktigt att tänka på. Finslipandet i producentens samples är vad du kan förvänta dig utav ditt projekt.

 

3. Stil

Många producenter har en stil – ett signatur sound. Ibland matchar stilen in till just det projektet de blivit anställda till, som en filmregissör, men ibland matchar det inte alls.

Se till att du ansluter dig med din producents stil. Att vara en grym Jazz-producent betyder ju inte att han/hon är en lika grym EDM producent och vise versa. Detta kanske låter självklart, med det kan gälla med genrer som liknar varandra nästan på pricken men som faktiskt är helt olika produktioner. Som tillexempel Rock/Pop vs. Lo-Fi Indie Rock produktioner.

 

4. Engagemang

Ett förhållande med en producent är ett förhållande mellan klient och en professionell tjänsteman, med det handlar också om konst och visioner. Att jobba med en producent som gillar med det du gör, gör stor skillnad. Om du står mellan valet av några olika producenter, glöm inte värdet i engagemanget. Ett enkelt sätt att få reda på om de kommer vara engagerade är om de har frågat om att få höra din musik. Hur var deras reaktion när de lyssnade på din musik? Gav de idéer om vart de kan ta din musik?

 

5. Professionalism och kundservice

När du väljer en producent att jobba med, vill du ha någon som är en människo-person, någon som är känslig med vad du vill som artist och dina förhoppningar som klient, och någon som lämnar sitt ego at the door.

De mest framgångsrika producenterna och ingenjörerna är charmiga och känslomässigt intelligenta. Människor känner sig bekväma med dem och hänvisar till dem som otroligt professionella. De vet att deras rykte är A och O för dem och slappnar inte av innan du är glad. En bra producent är din bundsförvant, coach och rainmaker.

Glöm inte att ge dem cred för allt också! Happy producing!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Så skriver du grym musik på fem minuter

Så skriver du grym musik på fem minuter

Alla kan lära sig ta ackord och skapa musik, det svåra är att hitta bra progressioner. Progression är olika kombinationer av ackord som ger ett speciellt ljud till en låt, och gör den mer unik. Det finns inte särskilt många av dem och vissa kan även tycka att man stjäl varandras låtar om man använder

Förbättra din sångröst

Förbättra din sångröst

Oavsett om du vill bli artist, sjunga som hobby eller kunna coacha en vokalist så finns det några nyttiga tips som kan förbättra sångröstkvaliteten. Dessa tips är mycket användbara och kan bidra till att förbättra sångrösten långt utöver vad man kan tro.   Dessa tips är mycket hjälpsamma för att dramatiskt förbättra röstkvaliteten. Att sjunga

Hur viktig är egentligen platsen du spelar in på?

Hur viktig är egentligen platsen du spelar in på?

Det finns många skäl till att välja en bra plats för att spela in. Ibland har det att göra med utrymme, andra gånger kan det ha att göra med redskapen. Ett element som ofta glöms bort är innebörden av att ha en bra inspelningsplats. Att ha en koppling till platsen du väljer att spela in