5 Virtuella Synth Klassiker

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Många veteraner inom ljudteknik brukar med stolthet berätta för ungdomen om den gamla goda tiden då ”de riktiga analoga syntharna kördes rykande i varje studio”. Denna replik brukar ofta följas av en bittrare kommentar: ”Er programvara kommer aldrig någonsin ersätta analogsyntharna”. – Well…

Det finns några härliga fördelar med dessa ”riktiga” synthar, men var finns rimligheten i att betala tio gånger priset för någonting som ”låter lite varmare”?

Sanningen är att de virtuella syntharna bara blir bättre och bättre, speciellt de som är gjorda för att återskapa denna ”analoga värme” som de gamla syntharna prisas så högt för.

Moog modular V

Moog Modular V

En utförligt återskapad (Moog) modulärsynth av Arturia. Den kan vid en första anblick verka överväldigande, men efter lite pillande, skruvande och en smula tålamod kommer du kunna tämja och bemästra denna bjässe.

Med sina nio oscillatorer kan du utan tvekan skapa riktigt feta bas- och leadljud, och eftersom den är polyfonisk (med 64 voices) har du även möjlighet att ratta fram snygga pads. Moog Modular Vs många Filters, LFOs, ADSRs och inte minst den avancerade sequencern gör den till en ”must have” för dig som vill ha en kraftig och kompetent synth som återskapar soundet av den ”gamla goda tiden”.

Den kommer också med en stor bank av sköna presets, redo att användas utan två timmars justerande, så att du kan börja jamma direkt.

https://www.arturia.com/products/analog-classics/modular-v

Cirkapris: 900 kr

Korg Polysix

korg polysix

En gammal favorit som oförtjänt glömts bort är den fantastiska synthen Korg Polysix. En enkel och behändig synth som Korg själva gjorde virtuell sedan de hörde många synth-fantasters vädjan om att på något sätt få tillgång till den. Även Polysix kommer med ett gäng presets och en användbar arpeggiator, men det som får den att skilja sig från mängden är framförallt det trovärdiga soundet, som görs av det Chorus som är inbyggt. Synthens snygga stråk/pads får dig att tänka på 80-talets luftiga sound och du kommer märka att den oundvikligen smyger fram mer och mer i dina produktioner när du börjat använda den.

http://www.korg.com/us/products/software/korg_legacy_collection/page_2.php

Cirkapris: 500 kr

TAL Bassline (Roland SH-101)

TAL Bassline

Tillverkaren TAL gjorde för en tid sedan en replika av den gamla analogsynthen SH-101 från Roland. Skillnaden mellan det smutsiga analogsoundet från SH-101 och dess virtuella replika är närmast oigenkännbart. Man kan säga att TAL verkligen lyckades med att få in soundet och enkelheten. Den monofoniska synthen är enkel att programmera feta basljud på, framförallt om du gillar att få fram acid-ljud och skitiga elektroniska bass- och lead sounds. Bassline har även en simpel men användbar arpeggiator, ifall man vill ha lite gung i basen.

https://tal-software.com/products/tal-bassline

Cirkapris: Gratis

Korg Ms-20

Korg ms20

Korg har ännu en gång bevisat tesen att virtuella synthar kan vara lika feta som analoga. De skapade för en tid sedan en replika av deras egna 70-tals värsting ”Korg Ms-20”. Den har bland annat två oscillatorer, ett grymt high- och lowpass filter, ringmodulator och framförallt en riktigt snygg distortion. Virtuella Ms-20 har även till skillnad från sin analoga tvilling möjlighet att lira polyfoniskt, med upp till 32 röster (16 röster i unison-läge). Vad som gör att Korg Ms-20 skiljer sig från mängden av analoga synth-plugins är, förutom sitt unika sound, möjligheten att lägga in den som en effekt på en kanal, vilket gör att den tar in ett annat ljud och därför kan bearbeta ett annat ljud än sitt eget.

http://www.korg.com/us/products/software/korg_legacy_collection/page_1.php

Cirkapris: 400 kr

Prophet V

Arturia Prophet V

Tillverkaren Arturia har gjort en virtuell replika av Sequential Circuits 80-tals klassiker ”Prophet 5”. Prophet V är en fantastisk all around-synth med mono/poly funktion. Arturias virtuella replika är en fantastisk variant av originalet, med en mängd nya funktioner, exempelvis Prophets ”hybrid-funktion” som blandar Prophet 5 och Prophet VS i en och samma programvara, vilket gör att du får nästan obegränsade möjligheter när du vill skapa karaktäristiska ljud. Ljudet i Prophet V är också skrämmande likt originalet. Om du ska skaffa en ny, kompetent synth plugin som kräver en bredd av funktioner ska du definitivt prova denna. I början kan den verka avancerad p.g.a. alla mod-möjligheter, så ge den lite tid och den kommer ge dig feta ljud och en ny källa till kreativitet!

https://www.arturia.com/products/analog-classics/prophet-v

Cirkapris: 900 kr


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Layering av samples

Layering av samples

Sliter du halvt ihjäl dig med att försöka processera och mixa dina trummor eller percussions för att få fram ditt efterlängtade sound? Det kan då vara lämpligt och mer effektivt att byta ut- eller lägga till – samples på dina ljud för att sedan kunna skära ner allt i mixen. Bättre att ha för mycket ljud att kunna

Tip Of The Day – Riser In Serum

Tip Of The Day – Riser In Serum

Tip Of The Day! Effekter är något som kan hjälpa dig något enormt när det kommer det spänning och uppbyggnad i en produktion. Men det är ofta svårt att hitta färdiga effekter som passar perfekt till just din produktion, så idag går Ludvig igenom hur du kan göra dina egna från scratch! AUDIO PRODUCTION ACADEMY

Producer Challenge – Orden du bör kunna som musikproducent

Producer Challenge – Orden du bör kunna som musikproducent

Om du producerar musik hemma eller i studion så blir du bekant med språket. Här är några ord som du bör känna till! Air – Syftar på frekvenser över 12 kHz. Dessa frekvenser ger ett track lite air och låter det andas vilket ger en känsla av rymd. Själva rummet i låten blir större. Body – Frekvensområdet för ett