6 olika sätt du kan öka din kreativitet

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Det är normalt att uppleva ett flöde av kreativitet, men ibland kan det hända att det plötsligt rinner ut och det är då man stöter på ett creative block. Vad gör man när man är trött på att skapa musik, när tanken på att sätta sig vid datorn och fortsätta på låten eller albumet inte är första prioriteringen på listan? När man istället känner bara frustration och är oinspirerad. Med detta i åtanke så handlar det inte om hur man ska undvika motståndet av kreativitet utan hur man reagerar när problemet väl uppstår. Hur vi reagerar kan i slutändan innebära att man såsmåningom kan komma tillbaka upp på sadeln. Att arbeta hårdare och längre är inte svaret, effektivitet och kreativitet kommer inte från samma mentala plats. Istället tänker vi visa några knep du kan ta till dig för att mjuka upp ditt tänkande.

 

1. Gör en icke-målinriktat ”fun time” prioritering.

apacademy

Istället för att komma in till studion och ha i baktanke att du ska jobba, försök se det som en chans att leka och göra vad du vill. Inga mål att nå utan bara prova nya galna tekniker i ditt program som du normalt inte skulle göra eller tänka på som ditt företag. Utforska allt i din sandlåda och låt det ta dig till nya banor. Detta är en prövad teknik som ger dig möjlighet att testa nya saker naturligt, vilket i sin tur kommer att sätta igång en kedjereaktion som din hjärna reagerar på. Ny stimuli och kreativa situationer med nytänkande och växande alternativ kan senare bli utgångspunkter för nya låtar. Att ha kul kommer ge tillbaka vad man i Zen Buddism kallar för ”nybörjarsinne” vilket är när du är i ett tillstånd då allt är nytt, fräscht och spännande precis som när du satte dig för första gången i sandlådan. När du väl släpper alla förutfattade meningar om din musik, blir musiken till en nyhet igen och då kommer du börja krossa tidigare hinder utan att du ens märker det.

 

2. Ta en paus

apacademy

Istället för att fortsätta pusha sig själv till att vara produktiv, tänk på att även komma bort från studion. Oavsett om det är en dag, vecka eller en månad så ta din tid för att få lite perspektiv på saker och ting. Gå och gör något annat, helst något som är helt orelaterat till musik överhuvudtaget. Återupptäck din nyfikenhet eller andra aspekter av världen så kommer du verkligen kunna ladda dina inspirationsbatterier. Fyll på din kreativa tank med mer material för studion. Att gå en promenad har varit en standardmetod för att bryta sina kreativa blockeringar i århundraden för författare, konstnärer och musiker. Det är viktigt att skapa ett utrymme för ditt sinne, detta gör att du kan gräva fram massa läckra nya idéer och nya perspektiv ur ditt undermedvetna.

 

3. Lär dig några tekniker

apacademy

Att lära sig några knep och tekniker kan underlätta när man har kört fast sig. Om du känner dig frustrerad och oinspirerad med dina strävanden inom musiken. Varför inte ta lite tid borta från att försöka förverkliga din ultimata vision genom att lära sig några grundläggande tekniker som tillexempel att gå tillbaka till grunderna så kommer att känna som om du gör framsteg igen, vilket kommer att bygga upp ditt självförtroende tillbaka, vilket i sin tur gör att du kan slappna av och låta din kreativitet lysa igenom. Att ta dessa väldigt vanliga knep och faktiskt göra dem kan visa en hel del resultat när du inte riktigt får till alla bitar i studion.

 

4. Ändra din jobbmiljö

apacademy

Att ändra sitt kontor från ställe till ställe är något många band och artister måste leva med och till stor del är det något väldigt positivt. Men oftast är det bra att byta miljö för att hitta tillbaka inspirationen och skapandet av musiken. I dagens läge kan du skapa ett album på din iPad så bryt dig loss från dina bekanta omgivningar och börja ta dig till ställen som du inte känner dig lika varm i kläderna med. Det är bland annat väldigt vanligt är att resa och finna idéer och nya platser. Glöm heller inte bort ljudet, till exempel så hörs ljudet väldigt annorlunda med vanliga hörlurar än hur det låter i studion. På så sätt kan du höra och se din musik från alla håll och kanter.

 

5. Samarbeta

apacademy

När nästan hela din inspiration torkas upp finns det nästan inget bättre än att en annan människa blandas med i mixen. Elektronisk musik kan ibland vara en ensam aktivitet, vilket många människor just dras till. Men detta kan också bli ett massivt hinder när man inte har någon att samarbeta med, ingen att bolla idéer med eller ingen som kritiserar ditt arbete. Erbjud dig att remixa någon annans låt, eller bara ta in en vän till studion för en ”session”. Personen kan vara vem som helst så länge du känner att du kan förändra din tid i studion och gå i nya riktningar. Var inte rädd för att blanda upp det!

 

6. Använd färre verktyg, inte fler

apacademy

Distraktion kan komma i många former, när du känner att din kreativa sida inte är på topp så är det enkelt att hoppa in på Internet och börja kolla sociala medier istället. Samma sak gäller för all musikutrustning, att ha bra synthar, plugins och olika appar är bra men det kan också bli en belastning. Och istället blir du förlamad av oändliga möjligheter. Mer utrustning är nödvändigtvis inte bättre. Om du skulle börja om från scratch med endast din dator som verktyg, så kommer du se hur produktiv du faktiskt kan vara. Less is more!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Uppmickning av Organiska Instrument

Uppmickning av Organiska Instrument

I den digitala eran så har det blivit praktiskt för ens workflow att skippa traditionella inspelningstekniker för olika instrument och istället köra på plugins! Dock så borde du ha en grundläggande förståelse för hur uppmickning fungerar, dels för att det är praktiskt att kunna ifall du skulle behöva spela in riktiga instrument, men också för

Tip Of The Day – Arrangering i Mixern

Tip Of The Day – Arrangering i Mixern

Tip Of The Day! Struktur och ordning kan anses onödigt och tidskrävande. Men det är något som kan öka effektiviteten och minska risken för magsår något otroligt under projektets gång och i framtiden. Därför går Hannes idag igenom hur kan tänka och gå till väga med just din organisering i FL! AUDIO PRODUCTION ACADEMY –

Ultimata hörlurar för musikproduktion

Ultimata hörlurar för musikproduktion

Man hör ofta folk diskutera vilka monitorer dom använder men väldigt sällan så dyker samma diskussion upp när det kommer till hörlurar. Hörlurar är för många idag lika viktiga som själva monitorerna, dels för dom oftast är mycket billigare. Men också såklart för att man eliminerar rummet ur ekvationen när man jobbar. Om du inte