6 Tips som garanterat kommer hjälpa dig med din inspirationstorka

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841
Notice: Undefined variable: audio_src in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/partials/content-portfolio-single-big.php on line 122

Har du tappat bort inspirationen? Lugn, här kommer 6 stycken tips som garanterat kommer hjälpa dig på traven när det gäller din inspirationstorka!

 

1. Divergent Thinking

Lyssna på något annat. Seriöst, vad som helst. Så länge det inte är genren som du skapar musik i. Om du spenderar din tid med att skapa Drum’n’Bass, stäng av din vanliga playlist och sätt på lite Hip-Hop istället, eller kanske Rock. Eller Klassiskt. Det spelar ingen roll, bara det är något annorlunda för dig. Vetenskapen i detta är att din hjärna måste stängas av ett tag för att göra rätt connections. Vetenskapsmannen Dr Shelley Carson från Harvard kallar denna metod ‘divergent thinking’ och det handlar alltså om oskärpan i sinnet och att tillåta sinnet att flyta iväg lite från sitt projekt för att man ska kunna göra rätt val. Och med det sagt…

divergent thinking

 

 

2. Capture the moment

Du kan inte bestämma när inspirationen kommer slå till. Det kan hända i duschen, på Ica, precis innan du somnar; och om du glömmer detaljerna av din inspirationsattack, är de borta för alltid. Så vad du verkligen behöver är ett bra sätt att fånga in dina inspirationsvågor som ibland sköljer över dig. Och eftersom vi nu pratar musikalisk inspiration, betyder det alltså att du borde börja spela in dina plötsliga idéer. Men en smartphone och alla oändliga appar, har det aldrig funnits fler sätt att göra detta på!

Det finns massvis med appar som kan hjälpa dig med detta, de flesta har den kvaliteten som behövs för att spela in en snabb idé också, spelar ingen roll om det är en liten melodi eller värsta beatbox beatet. Testa Apples app Garageband (gratis på iOS), Propellerhead Figure (också gratis) och FL Studio (inte gratis men finns för Apple och Android). De är inte lika fullutrustade som de flesta DAWs, men de är fantastiska för snabba idéer som plötsliga inspirationsvågor triggar!

capture the moment

 

 

3.  Gör något annat!

Ibland behöver du ett byte av omgivning. Det låter så självklart, och det är det som är problemet, det är ett trick som ofta underskattas just för att det är så självklart. Gör vad du vill: Ta en promenad, ta en joggning tur, gå på bio, spela TV-Spel eller sparka lite fotboll. Så länge du tar dig ur din studio ett litet tag! Detta ger dig distans från ditt projekt, låter dina tankar vandra iväg lite och ger dina överansträngda neuroner en paus.

Om du är riktigt smart, kan du hitta ett sätt att få din hjärna att utföra olika kreativa uppgifter. TV-Spel är ett bra exempel på en sådan kreativ uppgift – fördelarna med att spela TV-Spel har länge dokumenteras. Taking down a tricky boss eller att allmänt vinna en nivå i ett TV-Spel är en kreativ aktivitet som utmanar hjärnan på ett sätt som är bra för dig. Ja vi ger dig tillåtelse att sätta dig ned och gamea. Det fungerar faktiskt. Totally.

gör något annat

 

4. Skapa vanor!

Som ni antagligen vet så dyker inspiration inte bara upp från ingenstans som magi. Ibland kan den det, för att din hjärna kan bli trimmad till att ge den till dig. Om du kan träna din hjärna att ta sig till ett kreativt utrymme, kommer du att märka att inspirationen kommer så mycket enklare!

Så hur kan du då träna din hjärna till detta? Jo ett enkelt sätt att göra detta är att jobba på på dina projekt på samma tid på dagen varje dag – detta blir svårt när man har jobb, flick/pojkvän, barn etc. men det är fortfarande möjligt. Och genom att göra detta kommer du märka att det inte kommer vara ett problem för dig att lösa snabba problem eller att få snabb inspiration  längre.

Hjärnan har faktiskt en process som kallas neuroplasticitet, som hänvisar till förmågan att bilda nya anslutningar mellan nervceller – och om du gör det till en vana att ta tiden du behöver till att bilda dessa anslutningar, kommer saker som inspirationen att dyka upp mycket lättare!

motivation vana

 

5. Det finns inga dåliga idéer

Vi har alla varit där. Man startar en session, sprängdfylld med kreativitet och energi, och på loppet av en timma, är all din kreativitet borta och ditt projekt låter som att någon trampar på en katt. Man hatar både projektet och sig själv, man stänger ned programmet utan att spara och väntar på att det som nyss hände ska förvinna ur ditt huvud. Nästa gång det händer dig, stanna upp ett tag och spara innan du stänger ned.

Spara ned det någonstans, vart som helst! Skapa en mapp som du kallar “Terrible Ideas” eller någonting. När du någon gång får en total inspirationstorka, gå in i den mappen och kolla igenom alla dina misslyckade produktioner, du kommer säkert fortfarande tänka “vad tänkte jag egentligen?” när du lyssnar på dem, men det ger perspektiv på saker och ting och kan mycket möjligt framkalla ny inspiration!

terrible ideas

 

 

6. Träffa människor!

Vet du vad som får inspirationen att rinna till under en torka? Andra människor. Även fast du kanske är en total introvert ensamvarg, så kan det verkligen hjälpa dig att träffa andra människor. Speciellt om det är en annan producent, då är det en sjukt bra idé att träffas i en studio och jobba tillsammans, detta kan verkligen trigga en inspirationsexplosion!

Detta går tillbaka till det tidigare tipset i samma serie om din “Terrible Ideas” mapp – strunta i hur det låter när ni jobbar med olika idéer, njut bara av att bolla idéer med varandra och lyssna på era olika sounds. Du kommer bli förvånad över alla de bra idéerna ni kommer komma på.  Det är till och med bättre om ni är fler än två, en hjärna till kan få dina tankar att flyga iväg till ställen du aldrig trodde du skulle kunna hamna på!

Hoppas ni hittar tillbaka till er inspiration med de här tipsen!

Happy Producing!

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Kontemporärt vs Tidlöst

Kontemporärt vs Tidlöst

Popmusik följer oftast ganska tydliga regelverk (struktur,ackordföljder etc), samtidigt som det alltid har varit en schanger som har varit öppen för förändring och ny input. Att våga göra nya grejer inom en given ram kan verka svårt och kanske lite väl riskfyllt, och därför så tänkte vi snacka om detta lite djupare i denna artikeln!

Så skriver du en bra låttext

Så skriver du en bra låttext

Om du inte kommer på någonting lysande i stunden – sätt en parentes runt ordet eller frasen och gå vidare. Du kan återkomma dit senare. Ibland hjälper det inte att anstränga sig i en kreativ process, utan det är snarare bättre att luta sig tillbaka och lita på att det omedvetna jobbar för att hitta

Tip Of The Day – Introduction To Scratching

Tip Of The Day – Introduction To Scratching

Tip Of The Day! Scratching är en teknik som DJs använt i årtionden. Det kan anses vara lite åt old school hållet men vi på AP diggar det verkligen, så vi tänkte att varför inte låta vår instruktör Don gå igenom det i dagens Tip Of The Day! AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER