Allt du behöver veta om ljud

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

När vi tänker på ljud så tänker vi att det är något vi hör, eller att det är något eller någon som skapar ett ljud. Men visste du att ljud rent fysiskt sett egentligen bara är vibrationer?

Visst ser du ljudvågor i huvudet ungefär som en ormliknande våg, som rör sig upp och ned? Det är faktiskt inte alls så ljudvågor fungerar, en ljudvåg är mer som en daggmask. Ljudet drar iväg såsom masken sträcker på sig och hela kroppen följer med i en vågföljd, och detta fenomen kallas för longitudinell våg.

Så glöm tanken på ljud som en kurvig ormvåg, och se det istället som en tryckvåg som antingen kan ha högre tryck än normalt eller lägre än normalt tryck. Så när du ser en ormliknande illustration av en ljudvåg, är det med hänvisning till mått på trycket. Ljudvågor kan gå genom luft vilket är hur vi normalt upplever det. Men det kan också färdas genom flytande eller fasta material. Mycket av det som händer under en jordbävning är en enorm ljudvåg som rör sig genom jorden.

Ljudets hastighet beror helt och hållet på hur snabbt tryckvågen kan röra sig, tar det längre tid för vågen att röra sig börjar den bromsa ner. En vettig hastighet på ljudvågor i luft är ungefär 768 mph / 1.234 mph. Ljudet vi hör dras och fångas upp av våra öron vilket gör det möjligt för oss att registrera ljudvågor i luften omkring oss och sedan bearbeta dem som information. Öron ger oss en magisk förmåga att känna även små ljudvågor på ett så nyanserat sätt.

Vi kan betrakta vart allt ljud kommer ifrån och vad innebörden av det är, på så sätt ger det oss möjlighet till att tala. Den viktigaste typen av mänsklig kommunikation som händer när våra hjärnor skickar information till andra hjärnor genom komplexa mönster, som till exempel en tanke. Har du någonsin stannat upp och tänkt på hur otroligt det är? Din hjärna översätter vad du vill få fram med hjälp av ett mönster av tryckvågor. Lungorna skickar luften ur kroppen, och vågorna skapas av att du vibrerar dina stämband rätt och flyttar din mun och tunga i precis rätt former vid den tidpunkt då luften lämnar dig.

Även med ljud har vi människor en maxgräns, där vi inte längre kan höra ljudet. Det kan vara starkare ljud i vattnet vi inte hör eller ljud på/från andra planeter. Ljud är alltså tryckvågor genom materia. Om det inte finns någon materia, så finns det inte heller något ljud.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tip of The Day – How to make a ambient pluck sound

Tip of The Day – How to make a ambient pluck sound

Letar du efter en riktigt smutsig pluck lead? Såhär fixar man den i Serum!   AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Native Instruments Komplete 11

Native Instruments Komplete 11

Native Instruments har meddelat att Komplete 11 kommer att släppas den 1 september 2016 Vid sidan av Komplete 11 och Komplete 11 Ultimate kommer det en version som heter Komplete 11 Select. Den ska fungera som en start in i Komplete världen. Select kommer med 11 syntar, inklusive Monark och Massive, på ett USB-minne som innehåller mer

Tip of The Day – How make a Progressive House Lead

Tip of The Day – How make a Progressive House Lead

Är du ute efter en grym lead till dina house låtar? Vår instruktör Ludvig visar hur du skruvar till en! AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO