Basement inspirerar med ‘Amazonian Riot’

En av våra tidigare elever Oskar Rydberg aka. Basement gör ett statement mot utnyttjandet av vår värld och säger f*ck you till oljeföretagen med sin nya låt Amazonian Riot. Bra säger vi, höj rösten för att visa vad du står för! Vi har snackat lite med Oskar om just denna låt. 

 

 

Vem är Basement?

Oskar Rydberg är mitt namn och jag är den personen du ringer på söndag morgon om du har tråkigt typ. Är 21 år och började prodda i fl studio när jag gick i 7:an för att jag och mina barndomsvänner tävlade om vem som kunde göra hårdast kick…

Beskriv din stil och känslan du vill förmedla med musiken du skapar.

Fan det är så svårt att säga vad jag har för ”stil” men huvudsaken är att jag gör något jag tycker låter bra för stunden och jag diggar det. Men just nu har jag varit inne lite på Drum and Bass, och det jag själv är ute efter är energi då jag är ett damp barn.

Vad lyssnar du på för musik?

Tro det eller ej men lugn Jazz som exempel Strange Meadow Lark av Dave Brubeck, eller gamla 60-tals låtar, har dock en favorit som stannar no matter what I Feel For You med Chaka khan

Finns det någon mening bakom ‘Amazonian Riot’?

Illuminati… nä ba skoja, allt börja med en basslinga som lät rolig i 170bpm (som knappt är med i låten för övrigt) och sluta med frustration och ilska mot skövlingen av djungeln.

Alltså det låter väldigt hippie men ibland får man nog av att se folks hem köras över med bulldozrar av äckliga människor som har för mycket pengar. Så jag tog ut ilskan i låten.

Hur har du producerat låten?

Jag börja med själva ös delen eftersom den är såklart roligast, där använde jag mig utav massive för att skapa själva bas ljudet som består av en mid och en sub. Gillar att dista många utav mina ljud och använder ofta Ohmicide men även Devastor (rekommenderas).

Självklart är det inte jag som sjunger utan jag gillar att hålla på med samples och många utav mina samples kommer från gamla drum and bass-loopar. Sitter mycket med FL Granulizer men börjat använda Alchemy för att kunna tweeka samplet och få det att låta som jag vill. Det är en form av skapande av sitt eget ljud tycker jag.

Vad var svårast när du producerade låten? Fastnade du på någonting, och hur löste du det?

Göra klart låten. Det är det absoluta svåraste jag och många känner, man kanske tappar suget eller orken att göra låten, det som var så taggad och hypat har helt plötsligt blivit potatismos. Kanske är man drabbad av lite hypomani men antar att allt i livet går lite upp och ner ibland.

Men! Mycket handlar bara om självdisciplin och bara göra istället för att ”smeta”, det var lösningen för mig.

Vilka är dina inspirationskällor?

Amazonas djungel bland shamanerna… nä bara skoja igen. Jag hittar inspirationen i dig och allt och alla som vill en väl, liksom nära och kära som boostar en i det man gör och även kör sina egna grejer.Min musik hittar man på officialbasement.com, om man t.ex. vill se vad jag gör på dagarna och höra ny musik från Soundcloud, annars om ni vill prata eller har någon fråga så är det bara att adda mig på Facebook.

Och tack! till er på AP Academy tycker ni gör ett as bra jobb för att lyfta talanger och hjälpa de nya och de avancerade som behöver den där sista pushen. Tack för mig!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Våra elever producerar åt Ten Music Group

Våra elever producerar åt Ten Music Group

AP Academy är stolta över att kunna presentera vårt nya samarbete med Ten Music Group! Våra elever kan nu få producera åt artister som Icona Pop, Niki and the Dove, Zara Larsson och Erik Hassle.   Vad innebär samarbetet? Samarbetet mellan AP Academy och Ten Music Group ger våra elever en chans som är få

Grunderna i musikteori

Grunderna i musikteori

Grunderna i musikteori “Musikteori börjar bli en allt mer sällsynt kunskap hos många låtskrivare och producenter idag”, brukar man höra den äldre generationen yttra. Musikteori är för en del musikskapare en piece of cake medan andra känner att det är som att försöka lära sig kvantfysik. Det finns många grader av musikteori, men det räcker

Vilken drog väljer du?

Vilken drog väljer du?

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO