En djupdykning i NTI Komplete

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Kontakt är kanske musikindustrins mest använda moderna sampler. Oavsett om det gäller en gammal Mellotron, liveinspelade trummor, bas eller diverse syntljud så lär Kontakt ha dom i sitt bibliotek. Kontakt kan man säga är ett helt ämne för sig självt, så därför tänkte vi att vi borde göra en genomgående artikel som enbart fokuserar på denna grymma samplern och lite vad som finns i den! Jag kommer utgå från mitt egna bibliotek vilket är Komplete 11 Ultimate.

Trummor

När det kommer till trummor så har Kontakt ett gigantiskt urval! Pluggarna varierar lite beroende på vilken version av Kontakt du har, men om du som jag har Komplete 11 Ultimate så ingår då sex olika Abbey Road bibliotek (50’s,60’s,70’s,80’s, Modern, och Vintage), alla inspelade och samplade på Abbey Road. Varje kit är inspelad med den tekniken och utrustningen som användes under just den epoken pluggen ska emulera, så soundet blir otroligt on point! Kvalitén är självklart helt fantastisk, och möjligheterna att kunna manipulera trummorna i själva pluggen är också jättestora. Du kan göra allt från att mixa trummorna med deras tape saturation,EQ, kompressor, reverb etc, till att utgå från ett groove där du också kan välja vilken genre trummisen ska spela i.
Sist men inte minst ingår även Studio Drummer som skiljer sig från dom jag skrev om ovan eftersom samplingarna är inspelade i Teldex Studion i Berlin. Återigen, här gäller samma princip, du kan mixa trummorna i själva pluggen, och även välja mellan sjukt många olika grooves för inspiration!

Basar

I Komplete 11 Ultimate så finns det sex basar att utgå ifrån (Rickenbacker, Scarbee Jay-Bass, Scarbee MM Bas, Scarbee MM Bas Amped, Scarbee Pre-Bass och Scarbee Pre-Bass Amped). Alla dessa basarna är samplade av basisten och producenten ​Thomas Hansen Skarbye från olika klassiska basar. MM basen är baserad runt Funk och Disco soundet från 70-talet, medans Scarbee Pre är samplade av Fenders Precision Bas. Jay Basen är samplad från en 70-tals Jazz bas och är strålande för allt som kräver slap eller fingerpicking. Den kanske vanligaste av alla dessa basar för tillfället är nog Rickenbackern, som hörts på ex antal Poplåtar dom senaste åren!
Alla dessa basarna kan spelas i realtid med nästan alla artikulationer du skulle vilja komma åt, som mutes, hammer-ons, pull-offs etc.

Pianon

När det gäller Pianon så har Kontakt absolut ingen brist på dom! Bredden är helt fantastisk, det finns allt från The Giant som är ett otroligt användbart piano för dig som sysslar med EDM och vill ha lite fetare och större pianon. Alternativt så finns det en drös andra som alla är fantastiska, tex The Grandeur (samplad från ett modernt Grand Piano), The Maverick( samplad från ett Grand Piano från 1905) eller The Gentleman (samplad från ett Upright Piano från 1908). Återigen så är samplingskvalitén helt fantastisk, men även här finns möjligheten att kunna manipulera soundet så det passar dig perfekt. I samtliga bibliotek så kan du välja vilket typ av rum du vill ha och hur stort det ska vara, samt om Pianolocket ska vara öppet eller stängt, och även hur mycket resonans som ska komma från pianot när du spelar det mm.
Min personliga favorit har jag lämnat till sist vilket är Alicias Keys. Det sjuka med detta biblioteket är att alla samplingar är spelade av Alicia Keys själv, i hennes studio. Resultatet är ett fantastiskt sound och ett fantastiskt piano som jag tycker alla borde testa!

Kontakt Factory Library

Jag tänkte sist nämna Kontakts Factory selection eftersom det finns så sjukt mycket att jobba med i detta biblioteket! Vissa av dessa ljuden kan du även få gratis om du laddar ner Kontakt 5 Player.
Man kan säga att detta biblioteket är lite av en sammanställning av allt du kan tänka dig, uppdelat i olika kategorier. Kategorierna som finns är Band, World, Synth, Vintage, Urban Beats, Choir och Orchestral. Här finns allt du kan tänka dig från både organiska till mer elektroniska ljud. Personligen så älskar jag Vintagebiblioteket som är full av massor av grymma emulationer på gamla trummaskiner som 808’an, 909’an, Linndrum mm. Det finns även kloner på gamla syntar som tex Memory(Memorymoog) och en drös andra!


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
5 bra länkar med gratis samples

5 bra länkar med gratis samples

Samplingar är en av de viktigaste delarna i ens producerande. Det är otroligt bra att ha ett brett sortiment av olika trummor, loopar, fx och synthoneshots dels för att kunna behärska olika genrer men även för det kreativa. Vissa producenter sitter i månader och gör sina egna unika sampels, men när det finns personer som

Kicktips

Kicktips

Kicktips! Ofta kommer det frågor till oss som handlar om hur man ska mixa sin kick bra, eller hur man skapar den perfekta kicken genom layering osv. Det största misstaget är att spendera flera timmar på en enda kick, hitta istället ett par kickar du verkligen gillar och använd dem. Fokusera på din kreativitet i

10 Gratis Plug-ins

10 Gratis Plug-ins

Om du letar tillräkligt noga så kommer du snart märka att det finns en mängd plugins som är otroligt kompetenta och som är, förvånande nog, helt gratis! Det finns många hemsidor för ljudnördar som är duktiga på att skicka ut annonsbrev om nya erbjudanden och i vissa fall så kommer det gratisebjudanden. Att cracka plugins