En miniserie om workflow i Ableton

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Tips 1 av 4

Mixa dina låtar i grupper

apacademy

Detta kommer att spara mycket tid och CPU. Försök att vänja sig vid att arbeta med grupper och upptäck hur detta ger dig ett renare och snabbare arbetsflöde.

Eftersom du nu tänker i termer av ”Vilka spår är chord-spåren?”, ”Vilka spår är bas-spår?” kommer detta tips automatiskt att ge dig en bättre bild av vad du arbetar med. Du kommer att behöva fatta ett beslut om huruvida en arp är antingen en lead eller ett ackordinstrument, som kommer att leda till att du kan skapa rätt plats i mixen för varje ljud. Du lär dig att behandla grupper på ett visst sätt, det vill säga att du exempelvis sätter en overdrive, en amp, sedan en EQ med en low cut vid 30 Hz på din bas-grupp. Arbetar du såhär kommer också dina olika grupper låta mindre röriga och mer enhetliga

Jag brukar ordna dem i denna ordning uppifrån och ned:

Kicks, trummor, FX, bas, chords, leadinstrument, sång.

Att mixa i grupper sparar dig mycket tid, också för att du enkelt kan solo/mute:a grupper i mixen, för att ex. balansera ut kicken mot basen, bas vs chords eller vad du vill.

Detta är hur jag gör mina mixar nuförtiden. Det har hjälpt mig att minska antalet spår jag arbetar med i ett projekt också, eftersom jag får en sådan snabb överblick över mixen som hjälper mig städa upp i den onödiga röran. Ta dig också tid att märka dina grupper och spår;) Kan tyckas tråkigt, men det kommer också att ge dig en tydligare arbetsyta.

 

 

Tips 2 av 4

Använd duplicate

apacademy

Duplicate är en grym funktion som snabbar upp arbetsflödet i Arrangement View och Clip View. Markera ett klipp eller en del av ditt spår i Arrangement View och klicka ”Cmd ⌘ + D” om du använder en Mac eller ”Ctrl + D” med hjälp av en PC. Allt du har valt kommer att kopieras och klistras in i slutet av din selektion. Var försiktig med hur du väljer dock, om du planerar att skapa många dubbletter och delen du markerat är lite off så kommer det att bli en hel del timingproblem eftersom markeringen var ojämn. Var också noga med att inte klistra över något som du vill behålla när du duplicerar Smiley wink

Duplicering fungerar även i Clip View. Skapa en rytm som du gillar och upprepa det genom att markera en bit av tidslinjen i klippet och klicka” Cmd ⌘ + D” eller ”Ctrl + D”. Återigen, kolla din markering noga, en ojämn markering kan förstöra dina låtar;)

 

 

Tips 3 av 4

Tilldela Keyboard Keys till dina favoritfunktioner

apacademy

Key Mapping är supersmart för att anpassa din DAW så den passar ditt arbetsflöde. Använd ”Cmd ⌘ + K”, om du använder en Mac eller ”Ctrl + K ” om du använder en PC, för att slå på/av Key Map Mode. Du kan också klicka på KEY-knappen i det övre högra hörnet av Live.

När du är i Key Map Mode, klicka runt för att se till att en majoritet av knapparna, rattarna, reglagen och funktionerna har en orange nyans. Detta innebär att de är går att mappa. Klicka på en och tryck sedan på vilken tangent du vill och där har du en mappning. Istället för att klicka metronomen, mappa den till en tangent. Istället för att klicka på metronomen med musen, tilldela en tangent för att göra det.

Här är mina två favoriter:
Jag har mappat C till Loop på/av i Clip View. Detta är verkligen användbart för mig.
Jag har också mappat V för att slå på/av MIDI prelisten i Clip View. Jag gör en hel del redigering och MIDI-programmering utan ett tangentbord så det här är bra för att jag fick arbeta med en förhandsvisning av pitchen.

En trevlig sak är att du kan använda både stora och små bokstäver separat så det är nästan en obegränsad och väldigt smart funktionalitet!

 

 

Tips 4 av 4

Separera de kreativa och rationella processerna

apacademy

Mitt nummer ett tips när det gäller att påskynda ditt arbetsflöde (och ett sätt att verkligen ha mycket roligt) är att tro på dig själv. Detta kan åstadkommas genom följande teknik, som låter dig vara både super kreativ och oerhört snabbt.

Våga prova saker och var inte rädd. Arbeta snabbt, gör fel och gör om. Musikproduktion sätter inte några gränser för iteration. Kom alltid ihåg att spara olika versioner av ditt projekt så att du kan spola tillbaka.

Hindra inte dig själv i den kreativa processen: D Tänk på din musikproduktionshjärna som två olika karaktärer. Den ena är ett barn, som kommer på de mest lustiga, kreativa, intuitiva grejerna. Den har ett mycket snabbt arbetsflöde med ständigt pågående brainstorming. Detta är din dyrbara personliga smak och kreativitet. Den andra karaktären är vuxen – klok och teknisk, rationell och noggrann. Arbetsflödet är mer systematiskt, målinriktat, långsamt och försiktigt. Detta symboliserar alla tekniker du lärt dig, vad du använder för att rationellt rensa upp en rörig mix, och den som säger ja eller nej till dina idéer.

 

Försök att gå igenom den kreativa processen utan att iaktta, jämföra och kritisera det. Låt bara ditt inre hjärn-barn vara. Växla sedan över och börja rensa ut dina idéer, bygga en struktur och skapa kontakter. Gör sedan processen om och om igen. Skapa råvara och låt din kreativitet spela fritt. Få det sedan ”att fungera” genom att tillämpa dina tekniska kunskaper. Upptäcker du att du behöver mer material, gå tillbaka till att arbeta kreativt och gå sedan vidare till rationalitet.

 

På så sätt behöver du inte skada din egen kreativitet och ditt tekniska sinne får arbeta utan avbrott. En sak i taget :)!

 

Tips av Lovisa Negga

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Styr din DAW genom controllers

Styr din DAW genom controllers

Beroende på vad du använder för DAW, finns det mer eller mindre möjligheter att styra programmet från externa midi-controllers. Använder du Ableton är möjligheterna oändliga, logic och pro tools kan även styras från midi-controllers, men där är möjligheterna lite mer begränsade. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på och vad det finns

Kicktips

Kicktips

Kicktips! Ofta kommer det frågor till oss som handlar om hur man ska mixa sin kick bra, eller hur man skapar den perfekta kicken genom layering osv. Det största misstaget är att spendera flera timmar på en enda kick, hitta istället ett par kickar du verkligen gillar och använd dem. Fokusera på din kreativitet i

Tip Of The Day – Mono/Stereo

Tip Of The Day – Mono/Stereo

Tip Of The Day! Har du någonsin känt att din produktion saknar bredd? Är det ett ljud som är i mono som du verkligen skulle vilja ha i stereo och addera just bredd? Då ska du kolla på dagens tips där vår instruktör Jamie går igenom hur du med olika tekniker kan få just stereobredd