Färdigmastrad låt som referenslåt

För att få till en riktigt bra mixning i din låt är det bra att ha en färdigmastrad låt som referenslåt. Att jämföra din låt med färdigmastrade låtar är bra utifrån många aspekter:

– Mastrade låtar har ofta genomgått professionella ljudingenjörer som vet hur en låt ska vara mixad för att låta sitt bästa möjliga på exempelvis radio.

– Om du skickar iväg din låt för att mastras är det viktigt att mixen är bra. Det är som en dålig audiosample; låter den dåligt från början spelar det ingen roll hur mycket man jobbar med den, det blir sällan bra. Genom att lyssna på en färdigmastrad referenslåt lär du dig hur mixningen ska vara och det blir lättare att mastra.

– Plockar du in en mastrad låt i ditt DAW kan du jämföra din egen låt och referenslåtens EQ och nivåer på olika instrument. Träna öronen på att höra skillnader, likheter och nivåer i både din egen låt och referenslåten!

Lycka till!

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
System Overload

System Overload

Det största irritationsmomentet för dig som musikproducent är antagligen när tekniken sätter käppar hjulet för dig och din kreativitet. För vad kan vara värre än när ditt projekt ständigt stoppas av varningsfönstret som säger de hemsökta orden: “System Overload”? I denna artikel kommer vi gå igenom en hel del trix och manövrar för hur du

Lär dig parallell komprimera!

Lär dig parallell komprimera!

Ibland är det svårt att tweaka en kompressor till sitt maximum utan att fullständigt förstöra soundet. Om man vill få ner peakarna på instrument som spelar starka transienter (trummor exempelvis) så kan det vara svårt att komprimera det utan att få kompressionen att höras. Du befinner dig då i ett ypperligt tillfälle att använda parallelkomprimering.