Gör ett groovy Hip Hop beat

Några tips att tänka på när du gör ett groovy Hip Hop-beat.

1. Hip Hop behöver oftast kraftiga bastrummor, så jobba med layering! Sampla en riktigt kraftfull kick och lägg den under din egen. Många stora producenter har ett par kickar som de alltid använder – en för tyngd, en annan för punch. Du kan layera en ny kick över dessa två för varje nytt track, vilket ger dig olika sound men behåller samma känsla.

2. Var inte rädd för att låta bastoner börja innan kicken ibland. Hip Hop är tänkt att låta levande – eller åtminstone groovedrivet – snarare än strikt kvantiserat.

3. Prova att skicka MIDI – noter av ditt trummönster till fel sampler eller trummaskin och kolla resultaten. Även om du bara använder en del av det, så finns det massor av inspiration att hämta, och massor av klassiska beats har skapats på precis detta sätt.

5. Försök att ta bort slumpmässiga percussion hits och se om det gör att det låter bättre. Att överarbeta ett track är ett mycket vanligt nybörjarfel, och även om du i slutändan sätter tillbaka allt så har du ändå idéer för variationer.

6. Om du har konstruerat ett beat på några kanaler, men som inte låter sammanhängande, prova att köra dem alla genom en bus och komprimera den – helst med en vintage analog modeling plug-in som t.ex. PSP Audioware utmärkta VintageWarmer.

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
5 Grymma mikrofoner du ska ha koll på!

5 Grymma mikrofoner du ska ha koll på!

Att köpa en mikrofon är inte alltid det lättaste beslutet. För det första finns det flera hundra olika modeller att välja mellan, och för det andra kostar det allt ifrån några hundrallapar till fler tusenlappar än man kan räkna till. Det som är viktigt att tänka på när man köper mikrofoner är att det endast

Åtta plugins som kommer förändra din musikproduktion

Åtta plugins som kommer förändra din musikproduktion

SoundShifter är den mest avancerade effekt pluginen för ändring av pitch, vi använder den ofta på AP Academy när vi vill ändra ton på någon inspelning eller sample. Man kan även automatisera pitchen uppåt för att uppnå en “build up-effekt”. Testa det! Pris: ca 1.200 kr Du kan hitta det på Waves Fabfilter Multiband Compressor är ett väldigt kraftfullt verktyg,

Uppmickning av Organiska Instrument

Uppmickning av Organiska Instrument

I den digitala eran så har det blivit praktiskt för ens workflow att skippa traditionella inspelningstekniker för olika instrument och istället köra på plugins! Dock så borde du ha en grundläggande förståelse för hur uppmickning fungerar, dels för att det är praktiskt att kunna ifall du skulle behöva spela in riktiga instrument, men också för