Håll dig inspirerad och motiverad

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Att jobba mot en karriär inom musiken kan vara tuff ibland. Man behöver hela tiden se till att hålla huvudet högt och pusha sig till att skapa nytt material hela tiden. Detta är dock svårt ibland, då inspirationen och motivationen inte alltid är på topp. I den här artikeln plockar vi fram tips som inte bara kan få dig att komma igång med det kreativa igen, utan även tips som kan ge dig en gnista med fräscha, nya idéer så du inte konstant tänker i samma banor.

Skapa en inspirations spellista

Skärmavbild 2016-05-19 kl. 17.04.33

Ett av de bästa sätten att hålla sig själv inspirerad är att noga välja ut låtar som påverkar och motiverar dig. Som producenter brukar vi ofta dränka oss själva i tankar om våra egna produktioner. Då är det lätt att glömma bort varför vi håller på med musik i första taget. Det är väldigt viktigt att hålla sig själv inspirerad och ivrig att fortsätta göra så bra musik som möjligt. En spellista med dina favoritlåtar genom tiderna kan då vara ett jättebra sätt för dig att hålla kvar i glöden och fortsätta hitta motivationen att kämpa. Tänk också på att lägga in olika musikstilar i din lista, för att hitta ditt egna sound är det jättebra att ta influenser från alla olika typer av stilar. Inte bara den genren du själv proddar.

Skapa en MIDI-mapp

Skärmavbild 2016-05-19 kl. 17.07.41

Vi alla har startat upp ett projekt, gjort 16 takter av melodier och rytmer och tänker ”Aha? Och hur ska jag ta den här idéen vidare?”.Istället för att slänga iväg en timmes jobb i papperskorgen, exportera ner dina melodier och ackord i en MIDI-fil och spara den i en mapp för melodiska idéer. Under loppet av ett år har du då en samling med melodier du kan ha till användning senare. Detta är guld värt om du sitter i en cowrite och behöver få igång viben snabbt eller om du behöver leverera en remix på en tight deadline.

Bara för att du inte vet vad du ska göra med melodin i skrivande stund så betyder det inte att du inte kan göra något med den senare. Försök även att ha som vana att göra en melodi eller ackordslinga varje dag du inte orkar producera en hel låt. På så sätt kommer du inte bara ha en stor portfolio av bra midi, utan även utveckla ditt melodiska ”sound”.

Analysera & Återskapa

Förmodligen det bästa sättet att öva sina produktionsfärdigheter är att återskapa ett track eller en låt som inspirerar dig. Att komma underfund med en annan produktions tekniska beståndsdelar utvecklar både ditt gehör och ditt sinne för vilka sounds som passar  bra ihop. Vi alla har någon gång lyssnat på en låt, svartnat av avundsjuka och önskat att det var en själv som hade gjort den produktionen. Prova då att analysera och återskapa produktionen för att förstå vad det är för grundfaktorer som gör just den låten magiskt. När du väl fått svaret är det bara att applicera på din egen låt.

Sounddesign

AP_Gif

När allt du försöker göra skiter sig kan det vara bra att acceptera din brist på inspiration och börja experimentera istället. Öppna upp din favoritsynth och gör några nya presets. Det kan vara skönt att slippa pressen att behöva göra en hit varje gång du sitter framför datorn utan att du kan fylla ut tiden med annan nytta.

Att sitta och göra flippade ljud är inta bara ett bra sätt för att fördjupa dig i ett instrument men även bra för att skapa ett ljud som kan utlösa en idé till en låt och återkalla din inspiration. Spara alla presets du gör! Alla presets du samlar på dig under åren kommer spela en stor roll i det som du senare kommer kalla för ”ditt” sound.

Ändra inställning

Hittills har vi bara diskuterat alternativa sätt att komma igång med ny musik. Men om din idé inte blir bra behöver det självfallet inte alltid bero på brist på inspiration. Många tillfällen brukar man tycka att man alltid gör samma låt om och om igen. Då kan det vara jättebra att tänka utan för lådan och komma ut ur din ”comfort zone”. Det finns många sätt att göra detta på. Brukar du till exempel börja skrivandet av en låt genom att först trodda ett beat? Försök då starta nästa låt genom att utforma en melodisk idé.

Om du upplever att du litar för mycket på en metod för starta ett nytt projekt till den punkt att det alltid låter likadant, prova då att byta inställning. Utforska nya metoder att komma igång och variera dig mellan olika upplägg. Detta är en förutsättning för producenter som lever på det dom gör. Prova det du med!

Gör en helt annan musikstil

Det finns inte bara fördelar med att byta inställning till starten av varje ny låt. Det kan också vara bra att prova göra något du inte alls behärskar. Ta inte musiken på fullt så blodigt allvar då, se det istället som en möjlighet att utforska nya ljud- och rytmkombinationer. På så sätt kan du då ta med dig dom elementen du gillar i din nyutforskare genre och applicera dem i din seriösa musik.

 

Plocka upp ett instrument och jamma!

1696453

När vi komponerar och experimenterar i våra DAW’s så är det lätt att glömma bort att det fanns en tid folk skrev låtar utan datorer. Känner du att din dator inte är rätt instrument för att skriva musik på idag så behöver det inte betyda att du inte ska skriva någon låt. Prova istället att ta första bästa instrument, du behöver inte behärska det speciellt bra för att kunna plocka fram några intressanta idéer du kan ta med dig till ditt program lite senare. Ta då tillfället på största allvar; Dämpa belysningen, summera vad du har för känslor inom dig och vad du vill skriva för något, plocka fram gitarren eller pianot och tillbringa ett par timmar och fokusera enbart på instrumentet och vad du kan göra med det. När en idé kommer, plocka fram mobilen och spela in idéen och fortsätt sedan spåna idéer.  Alla producenter tenderar till att haka upp sig på ljud och presets i skapelseprocessen men med ett ljudmässigt begränsat instrument fokuserar du lättare på själva låtskriveriet.

Måla, bygg, skriv…SKAPA!

Du är en kreativ person! Många gånger kommer du på dina bästa idéer när du inte ens sitter vid datorn. Så varför bara begränsa sig till en form av kreativt skapande. Det finns en enorm inspiration att vinna på att delta i andra kreativa aktiviteter så som att rita/teckna, skriva, bygga, etc. Du vill alltid hålla kreativiteten flytande och träna din hjärna med mycket motion. Känner du dig inspirerad att skapa musik så är det ändå inte en ursäkt för att skapa på andra sätt. Vem vet, när du sitter där och pinsamt nog har plockat fram ditt gamla lego och bygger så kanske du kommer på idéen som kan bli en hit!

Undvik att överanalysera

En av de vanligaste fallgroparna i musikproduktion är att överanalysera ens egen låt. När du sitter din 48:e timme på ditt senaste projekt så känns helt plötsligt den där magiska melodin inte lika magisk. Betyder det att din melodi inte är tillräckligt bra nu? Betyder det att du borde kompensera det med ännu mer intryck och ljud? Betyder det att du till och med kanske borde ändra din före detta magiska melodi? Förmodligen inte. När du har loopat samma parti och lyssnat på samma melodier flera dagar i rad är det rätt förståeligt att du inte tycker att dom är lika magiska längre men det betyder inte att andra kommer uppfatta din melodi som tråkig vid första lyssningen. Var melodin magisk första gången du gjorde/hörde den så kommer andra förmodligen tycka likadant. Om du däremot fortsätter att fylla upp din produktion för att hålla ditt intresse uppe för din låt, då är risken stor att andra kommer få för mycket intryck och då dissa din låt helt.

Folk tenderar till att gilla konkreta och väl prioriterade melodier och idéer. Inte ett krig mellan oändliga mängder ljud samtidigt. Faktum är att det inte heller är speciellt bra för din prestanda att ha 300 synthar i ett projekt, inte speciellt nödvändigt heller.

Med andra ord, kom ihåg din första intention och våga lita på din ursprungliga idé. Ingen i världen kommer höra melodin på repeat i timmar på samma sätt som du gör.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tre smarta tips för bra samarbeten

Tre smarta tips för bra samarbeten

Att samarbeta och göra musik tillsammans med någon kan vara sjukt kul, men det kan också ibland ställa till det. Här har vi tre tips till dig som vill börja göra musik tillsammans med någon! Vet du vilka detaljer du måste tänka på innan du samarbetar med någon? Skriver ni en låt tillsammans för skoj

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 4

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 4

Hur du ska undvika asymmetri Om du försöker undvika att placera monitorerna upp mot en vägg, så kommer reflexer från rummet fortfarande påverka ljudet vilket inte många tänker på. Därför ska du helst placera högtalarna symmetriskt och inte asymmetriskt. Det vill säga att du har samma avstånd från väggarna till vänster och höger om den

Idétorka

Idétorka

Alla som jobbar med kreativa yrken har sina dagar då kreativiteten sprudlar och där skapelseprocessen går fortare än en duracellkanin på uppåtstimulansia. Lika säkert kommer dessa människor att uppleva dagar då de kreativa hjulen står still, och allt runtomkring förmodligen känns trist och inspirationslöst. Om, eller snarare när, detta händer dig så finns det sätt