Så utvecklar du ditt unika sound

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Att hitta sitt unika sound och varumärke behöver inte bara innebära ett maffigt ljud som du skapar eller hittar. Det kan vara något super originellt som alla känner till men som du gör din egen grej av. Det viktigaste är att ljudet ska identifiera dig som en unik konstnär, och signaturljud som kan översättas till många genrer är det bästa du kan göra för ditt varumärke.

Att utveckla ett unikt sound leder till fler remixmöjligheter. När labels och artister är medvetna om dig, och medvetna om ditt sound, kommer du att vara mer benägen att få en remixkontrakt. Det finns en anledning till varför Madeon är en av de mest eftertrakade remixkonstnärerna, han är inte bara oerhört duktigt och skicklig på det han gör utan sätter även sin speciella touch på allt, ljudet alltså.

Bortsett från att producera själv, är att lyssna på musik ett utmärkt sätt att bygga vad du gillar och ogillar. Ett unikt ljud kommer från en unik smak och en unik smak kommer från att lyssna på en hel del musik. Har du aldrig tänkt på varför du gillar vissa låtar mer och andra mindre till exempel? Vad är det som utmärker sig som du gillar?

Samma sak gäller för den musik du kanske tycker mindre om, vad är det som hindrar dig från att gilla det? Är det övergångarna eller droppet du tycker låter konstigt? Det är ytterst viktigt att kunna ta in och lyssna även fast du inte alltid gillar det, men det kan definitivt vara mycket inspiration för ditt sound. Du skalar bort de ljud du kan tänka dig och absolut inte vill göra och på så sätt kommer du närmare ditt mål.

Eftersom det nästan är mikroskillnader på olika signaturljud, kommer små förändringar och tweaks ta tid att utveckla, samma sak gäller när du håller på att utveckla ditt unika sound att inte fastna i en genre. Ett signaturljud är inte något som är begränsat till en genre, utan snarare något som kan färdas över alla genres av musik, ett citat från Northie. Så att ha tålamod är väldigt nödvändigt för att kunna skapa ett unikt sound.

Försök att undvika stress så mycket du kan, kasta inte bort en ide bara för att det kanske inte passar din vision och du är ivrig för att få ljudet färdigt. Låt det ta sin tid. Precis som vi sa innan, tålamod är allt!

Oftast är det så att andra kommer märka det fortare än vad du gör, det är som att du tränar och börjar gå ner i vikt. Du ser dig själv varje dag i spegeln så för dig är det inte sån stor förändring, men de personerna som du inte träffar så ofta ser skillnaden. Det är alltså svårt att höra sina egna framsteg och förändringar, men det finns dessa två steg du kan göra för att veta om det går framåt.

Fråga dina vänner eller familj om det finns ett gemensamt tema i din musik?

Gör ett blindtest på någon med en låt som du har skapat och en annan låt, och se om de kan berätta vilken som är din. Detta funkar såklart bara med personer som är ärliga, därför är det bra att pröva det på nära vänner eller familj som kan och vågar vara raka och ärliga mot dig.

Ett unikt sound är en önskvärd egenskap. Något som skiljer dig från resten, ger dig ett försprång när det gäller marknadsföring, och leder till många andra möjligheter. Men det tar också lång tid att utveckla och kan vara oerhört stressande om det ligger i bakhuvudet hela tiden. Låt det ta sin tid och låt det komma till dig.

 


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
En miniserie om workflow i Ableton

En miniserie om workflow i Ableton

Tips 1 av 4 Mixa dina låtar i grupper Detta kommer att spara mycket tid och CPU. Försök att vänja sig vid att arbeta med grupper och upptäck hur detta ger dig ett renare och snabbare arbetsflöde. Eftersom du nu tänker i termer av ”Vilka spår är chord-spåren?”, ”Vilka spår är bas-spår?” kommer detta tips

Synthesis

Synthesis

Synthar är kul, och särskilt roligt är det när man kan ratta runt på riktiga synthar. “Vi vet att universum är stort, men vi kan inte föreställa oss hur stort” – Så är det med synthar också. Oavsett om du sitter och latjar i Spire, Serum eller Sylenth har det alltid varit samma grundtanke bakom maskinerna (och programvarorna).

Så blir du en grym musikproducent under en sommar!

Så blir du en grym musikproducent under en sommar!

  En sommar kan kännas rätt kort, men du blir förvånad över hur mycket du kan utvecklas i din musikproduktion med bara dessa enkla knep!  Och oroa dig inte, alla tips handlar inte bara om att du ska stänga in dig i ett mörkt rum, utan hur du ska ta tillvara på din sommar på