Den första grammofonen och musikteknikens värld

Den första låten någonsin som spelades in var “mary had a littler lamb” år 1877. Ljudet var uselt och brusade för det mesta, men själva idén av att återskapa ett ljud var till. Thomas Edison uppfinnaren till glödlampan tog sig även an att skapa fonografen som sedan andra snodde för att utvecklades till grammofonen. Tyvärr så var inte den första idén med projektet till för att spela in musik. Men ordet spred sig och andra började förbättra Edisons idé, vilket Emil Berliner gjorde som vart skaparen av grammofonen som kom till 1893. Han använde sig av en annan metod och inte cylindrar som Edison gjorde men mycket inspiration kom från honom.

detta var alltså början av att faktiskt kunna lyssna på musik och kunna göra det om och om igen. Förr roade man sig med liveband och konserter och nu fanns möjligheten till att ta med musiken hem. Artister och band fick mer press på sig och så smågom började tjäna pengar på att spela in musik och sälja.

Ja under många år har det hänt väldigt mycket i musik världen, och vi har gjort många framsteg. Och kommit en bra bit på vägen inom musik världen och tekniken som kom med det. Att se utvecklingen till allt som finns idag är verkligen fascinerande tänk vad vi kanske har åstadkommit om flera år.

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Lär dig parallell komprimera!

Lär dig parallell komprimera!

Ibland är det svårt att tweaka en kompressor till sitt maximum utan att fullständigt förstöra soundet. Om man vill få ner peakarna på instrument som spelar starka transienter (trummor exempelvis) så kan det vara svårt att komprimera det utan att få kompressionen att höras. Du befinner dig då i ett ypperligt tillfälle att använda parallelkomprimering.

Producer Challenge

Producer Challenge

Har du gjort stora nyårslöften till dig själv för detta år? Som att lägga upp så många låtar du kan eller skapa ett helt album kanske står på din lista? Men varför inte börja simpelt. Vanligtvis kan man göra stora löften för sig själv och eftersom du har ett helt år på dig så tänker

Skillnaden på distortion, saturation och overdrive

Skillnaden på distortion, saturation och overdrive

Vad är en produktion utan lite värme? Speciellt i dagens digitala miljö är det oerhört effektivt att fejka fram en analog och klassisk värme i sina låtar. Det finns många kompetenta plug-ins som simulerar denna värme, men då kan det vara bra att först veta vad skillnaden är mellan Distortion, Saturation och Overdrive. Nedan kan