Så här använder man glide, slide & portamento.

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Utvecklingen av kommersiella analoga syntar under slutet av 60-talet och tidigt 70-tal ledde till det som vi idag kallar för “glide” eller “portamento”. Nästan alla tidiga syntar var monofoniska, vilket innebar att man bara kunde spela en ton i taget, så tillverkare började snart att införa glide- eller Portamento-funktioner, vilket gjorde det möjligt att få en synt att glida från en ton till en annan. Denna funktion har levat kvar och man kan idag hitta en portamento- eller glide-knapp i alla kompetenta virtuella syntar.

Monofonisk porta/glide i legato

Glide

Beroende på vilken synt man använder, kan det stå antingen “Portamento”, eller “Glide”, men i praktiken fungerar de på exakt samma sätt.

Om det finns en portamento/glide-knapp så ska det även finnas en ratt där du kan bestämma värdet på ditt portamento. Värdet avser hur snabbt synten växlar ton. Om du drar på max så kommer du troligtvis få en lång övergång, medan om du har ett lågt värde kommer övergången/tonsvepet bara att låta avrundat och inte märkas så mycket. Beroende på synthens syfte kan det finnas fördelar med att både ha högt och lågt värde.

Här är några exempel:

 

  • Har du gjort en melodi där tonerna spelar i legato (långa toner) så att de går in i varandra, bör du verkligen testa att dra på en medellång eller lång porta eller glide (efter smak). Det kan göra en vanlig, halvtrist melodi intressant och edgy!

 

  • På bastoner kan man ofta lägga på en snabb portamento för att få basen att svänga lite mer. Har man exempelvis en 808-sub *Tips: (808 Warfare eller 808 Urban) som hoppar mellan långa tonhöjder är det ofta användbart med ett portamento, detta gör att det låter som att basen “studsar” mellan tonerna.

 

  • Har man en arpeggiator eller ett flertal toner som spelar staccato (korta toner) som går i olika skalor kan det vara schysst att dra på en snabb portamento om man vill “runda till” arpeggiatorn. Man kan ibland välja vilken logarytm glide/porta-funktionen ska anta. Med “log-knappen” påslagen i den virtuella synthen Spire, glider tonen snabbare för varje gång man slår an den nya tonen. Är “log-knappen” avstängd, kommer det ta lika lång tid för gliden att byta ton oavsett hur många gånger du slår på en ny ton. Båda inställningarna har sina för- och nackdelar beroende på vad ditt syfte är.

Polyfonisk porta/glide

Pitch bend Chord

Har man en fet matta av ackord på en synt som man vill få att låta mer än vad det egentligen är kan man använda portamento, såvida ens virtuella synt tillåter det i poly mode. (De flesta gör det). En medellång glide som uppfattas utan att helt sabba harmonin är ofta ett hett tips. Detta kan man prova att göra på alla typer av polyfoniska ljud. Med portamento kan man göra ett ljud som kanske från början var karaktärslöst till väldigt intressant.

Har ljudet ingen glide- eller portamento-funktion (t.ex ett sample-baserat instrument) kan man alltid ta en liten omväg och programmera in en pitchbend instället. *Varning: Tid och tålamod krävs av dig då.

Att använda “Slide”

Slide

Om man har en lång och riklig portamento kan man spela med bara slide (pitchdrift) genom att välja ett monofoniskt ljud med hög sustain/lång decay och sätta glide/portamento på ett högt värde. Då kan man få fram en cool slide utan att synten helt och hållet slår en annan ton.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Share
Så får du en dröm-mic utan att spendera en förmögenhet

Så får du en dröm-mic utan att spendera en förmögenhet

Har du köpt en mikrofon som kanske inte kostade dig skjortan, men i efterhand ångrade du att du inte sparade lönen och faktiskt köpte den bästa på marknaden? Lägg istället din tid åt Mic Mood EFX som är det perfekta verktyget för att få mikrofonen du äger att låta som mikrofonen du önskar att du ägde.

Vart hittar man bra presets och samples?

Vart hittar man bra presets och samples?

Är du ute efter samples och loops för att smycka dina produktioner? Här har du en lista på hemsidor där du hittar effekter, samples, loops, presets och annat nyttigt innehåll. Så nu är det bara att klicka runt tills du hittar något som passar din låt. – Loopmasters: Förutom samples finns det en hel del

Tip Of the Day – Serum: Wavetable Sounddesign

Tip Of the Day – Serum: Wavetable Sounddesign

Denna vecka fokuserar vi på sounddesign i vårt Tip Of the Day. Ludvig går igenom hur du kan använda en kick för att skapa en unik vågform som du sedan modulerar om till en bas. Ett kul sätt att bygga ett unikt sound och en synth som du garanterat är ensam om att använda!  AUDIO