Hur utvecklar man ett unikt och eget sound?

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

 

Hur utvecklar du ett unikt och eget sound?

Som producenter önskar vi alla ett unikt sound. Något som skiljer oss från resten, någonting som lämnar ett avtryck och är igenkänningsbart.

I det här inlägget kommer du att få en uppfattning om vad som krävs för att utveckla det unika sound, och några saker du bör vara försiktig med på vägen.

Varför är det viktigt?
Du behöver inte ha ett unikt sound för att lyckas, och inte heller behöver du ett unikt sound att vara en stor musikproducent.  Är det ens viktigt? Varför?

Marknadsföring och igenkänningsfaktor
Hitta ditt signatursound som du kan översätta till många olika genrer är det bästa du kan göra för ditt varumärke. Något folk kan identifiera dig med som en unik artist. När du tänker på namn som Skrillex, Madeon, Deadmau5, Dillon Francis & Diplo så kan du identifiera deras produktioner oavsett vilken genre de producerar i, eftersom du har blivit bekant med deras sound. Alla dessa artister som nämns har ett signatursound som kan höras i vilken genre de än gör.

Att utveckla ditt unika sound är en av de bästa sakerna du kan göra för ditt varumärke. Det är därför folk gillar dig på Facebook eller följer dig på Soundcloud. När du har ett unikt sound (och folk gillar det), du har fans som vill ha mer och mer.

Remixmöjligheter
Det finns en anledning till varför Madeon är en av de mest efterfrågade remixartisterna. Inte bara är han oerhört skicklig som producent, han har ett riktigt distinkt ljud.

Att utveckla ett unikt sound leder till fler remixmöjligheter. När labels och artister är medvetna om er, och medvetna om ditt sound, kommer du att vara mer benägen att få ett remixkontrakt för en låt som skulle kunna ha nytta av ditt ljud.

Lyssna på musik som du gillar och ogillar
Bortsett från att producera själv så är att lyssna på musik ett bra sätt att bygga upp din repertoar av vad du gillar och ogillar. Ett unikt sound kommer från en unik smak och en unik smak kommer från att lyssna på en massa musik. Först och främst bör du lyssna på musik som du gillar. Fråga dig själv varför du gillar vissa låtar. Vad utmärker sig? Varför fortsätter jag att lyssna?

Och på samma sätt bör du lyssna på musik som du ogillar. Om du stöter på en låt som alla verkar älska utom du, fråga dig själv varför du inte gillar det. Vad hindrar dig från att gilla det här? Är det sammansättningen? Ljuddesignen?

Naturligtvis kommer du tillämpa detta på din egen musik. Du kommer att göra dig av med vissa ljud och idéer, och inkludera andra. Att utveckla din smak är absolut nödvändigt för att ha ett signatursound.

Ha tålamod
Tålamod är nödvändigt.

Eftersom att signatursound består av mikroskillnader – små val och tweaks som kommer från smak – tar det tid att utveckla. Din smak tar tid att utveckla, och allt eftersom du blir väl insatt i olika produktionsområden kommer du att inse att du kan göra mer och mer av dessa tweaks, och du kommer att inse att du föredrar A till B, C till D, och så vidare.

Ett signatursound ska inte komma före teknisk skicklighet. Det borde inte komma före att lära sig använda EQ, komprimering, eller grundläggande musikteori. Även om du lyckades att skapa ett unikt sound innan du är en kompetent producent, skulle det inte finnas så stor mening eftersom musiken inte skulle låta bra ändå! Det är viktigt att inse att det tar en hel del tid. Ofta år.

Undvik stress och släpp lös
När du är stressad och fokuserar för mycket på att försöka driva ett unikt sound, så hejdar du kreativitet och framsteg.

Kasta inte bort en bra idé bara för att det inte passar med din övergripande vision, särskilt om du är en ny producent. Bra musik är bra musik, och i slutet av dagen, om det inte passar ditt sound så behöver du helt enkelt inte släppa den.

Andra människor kommer att märka innan du gör
Faktum är, att andra människor märker din unika ljudet innan du gör. De kanske inte alltid peka ut, men de kommer att märka.

Det är samma sak med att träna eller försöka komma i form. Andra människor märker först eftersom de inte ser dig varje dag, medan du tittar på dig själv i spegeln varje dag och jämför dig själv därefter.

När du producerar musik ofta är det svårt att höra framsteg och förändring. Det är svårt att veta att du har ett unikt sound. Lyckligtvis finns det två tester du kan göra:

Fråga dina vänner, ”är det ett genomgående tema i min musik?”

Gör ett blindtest på någon med en låt som du skapade och en annan låt. Se om de kan berätta vad som är ditt. Detta fungerar bara med ärliga människor naturligtvis, så fråga inte din mamma eller någon som kommer att berätta vad du vill höra.

Ett unikt sound är en önskvärd egenskap. Något som skiljer dig från resten, ger dig ett försprång när det kommer till marknadsföring, och leder till många möjligheter. Det tar dock också lång tid att utveckla och kan vara oerhört stressande om det är i huvudet hela tiden.

 

Lycka till!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Vår fyra bästa synthar för sounddesign

Vår fyra bästa synthar för sounddesign

Vilka synthar är bäst för sounddesign? Sounddesign är väldigt viktigt för att du ska kunna hitta ditt egna unika sound, och lär du dig en bra synth så kan du manövrera de flesta andra. Följ vår miniguide i 4 delar, först ut är en av våra favoriter: Lennar Digital Sylenth1 Sylenth1 är nog en av

Tips på 5 Reverb Plugins

Tips på 5 Reverb Plugins

Reverb är kanske en av dom absolut vanligaste effekterna som används i populär musik idag. Det är en otroligt användbar och bred typ av effekt som fungerar på allt från sång till syntar. Det finns oändligt många tillverkare av Reverb plugins idag, så vi bestämde oss för att lista våra 5 favoriter nedan! Valhalla Room Detta må vara

Xfer X Splice – Hyr Serum

Xfer X Splice – Hyr Serum

Vi på AP Academy älskar Serum, och lär även ut det till våra elever. Nu har Xfer Records och Splice gått ihop och skapat ett genialiskt sätt att hyra serum för en billig månadskostnad. Rent-To-Own kallar dem det. Hyr Serum tills du betalt fullt pris, och sedan är det ditt. Avbryt din avbetalningsplan när som helst. Ingen