Hur viktig är egentligen platsen du spelar in på?

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Det finns många skäl till att välja en bra plats för att spela in. Ibland har det att göra med utrymme, andra gånger kan det ha att göra med redskapen.

Ett element som ofta glöms bort är innebörden av att ha en bra inspelningsplats. Att ha en koppling till platsen du väljer att spela in på kan verkligen göra stor inverkan på din musik.

Mobila studios är inget nytt. The Rolling Stones använde sig av en mobil studio som de använde i flera år. Led Zeppelin använde sig också av den mobila studion för att spela in på Headley Grange.

Det är verkligen inget fel på kommersiella studios, de är också jättebra.Men när en låt ska gifta sig med platsen du befinner dig på så är det inte bästa alternativet, en traditionell studio passar inte alla producenter eller alla projekt. Vissa projekt kräver en intimitet som en kommersiell studio inte kan ge.

 

The Family Tree

Ett bra exempel på varför kommersiella studios inte alltid passar är inspelningen av Abby Ahmad’s senaste album.

När hon och Mark Marshall försökte lista ut vart albumet skulle spelas in kom två stora möjligheter upp.

  • Abbys föräldrar ville resa bort och bad dem sitta hundvakt åt dem i deras hus, vilket även var huset hon bott i hela hennes liv tills hon började på college.
  • I samma stad bodde hennes morfar, som nu ville sälja sitt hus och det fick henne att förstå att det var hennes sista chans att skapa minnen i det huset.

Detta gjorde att de kunde spela in på två olika ställen där hon under åren hade skapat sig minnen och starka känslomässiga band.

 

Du lever i din inspelning

Det är något speciellt att förbereda ett ställe för inspelning, ett ställe där du äter, sover och spelar in, ungefär som att vara på sommarläger.

På ett sätt gav Abbys barndomshem, som också var stället där Abby och Mark gifte sig, mer djup i musiken.

Deras liverum var i Abbys gamla sovrum, och under varje tagning återupplevde hon levande minnen från när hon hade bott i rummet.

Detta gräver självklart upp jobbiga minnen och upplevelser också, men inspelningen av en skiva är en lång känslomässig berg och dalbana, och det är precis vad du vill att det ska vara.

När Mike Marshall lyssnar på inspelningarna de gjorde i Abbys barndomshem kan han höra känslorna, desperationen till att hänga kvar i sin ungdom, kampen mot dödligheten och att hålla kvar i kärleken.

Det finns ingen chans att de här känslorna skulle kunna fångats upp på någon annan plats.

 

Leran

Man kan säga att prestationen är som leran i ett arbete. Som ingenjörer och producenter formar vi ljud. Även om du kanske äger den bästa studion i stan, är det inte en dålig idé att ha en mobil studio till när du behöver ett miljöombyte för att höja projektet.

Men tänk om för ett ögonblick och fundera på det psykiska i att göra en skiva. Tänk på artisten du ska arbeta med, du ska göra ett dokumentera ljud och en upplevelse som ska finnas kvar i flera livstider, det är inte bara ett passerande ögonblick.

 

Nackdelar

Något du måste ta hänsyn till med mobila studios är bullret.

I dessa tider är den största fördelen med en kommersiell studio att det är så tyst. Man inser inte hur mycket buller det finns förrän man ställer upp en mikrofon i ett rum. Plötsligt hör du fåglar, bilar, barn och byggnadsarbetare. Detta kan göra inspelningens tysta delar lite svåra.

När Mark och Abby spelade in i Abbys barndomshem hade de tur att det inte fanns så mycket buller runt omkring dem. Men på ett annat inspelningstillfälle för Mark med en annan artist var det tillräckligt mycket buller för att skjuta upp inspelningen till ett annat tillfälle och en annan plats. Det är viktigt att tänka på bullret innan, precis som att planera en utomhusaktivitet när det är risk för regn.

En kommersiell studio är inte en säker sak heller, visst kan du vara säker på att det är tyst men platsen kanske blir helt fel. Tror ni att folk kommer ihåg buller mer än ett känslosamt presterande?

 

Skala

Frågan om en kommersiell studio eller hemmastudio är bättre är väldigt vanlig. Egentligen finns det nog ingenting som är bättre eller sämre utan frågan är egentligen vad som passar ett visst projekt bättre eller sämre!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
5 saker att tänka på när du ska välja musikproducent

5 saker att tänka på när du ska välja musikproducent

Att välja en musikproducent som arbetar med din musik är lika viktigt som att välja en regissör till en film. En producent kan make or break ett albums hela sound och hela din upplevelse av tillverkningsprocessen. Det är därför sjukt viktigt att välja rätt och inte hamna med någon som kommer bryta ned dig. Här

Förbättra din sångröst

Förbättra din sångröst

Oavsett om du vill bli artist, sjunga som hobby eller kunna coacha en vokalist så finns det några nyttiga tips som kan förbättra sångröstkvaliteten. Dessa tips är mycket användbara och kan bidra till att förbättra sångrösten långt utöver vad man kan tro.   Dessa tips är mycket hjälpsamma för att dramatiskt förbättra röstkvaliteten. Att sjunga

Så skriver du grym musik på fem minuter

Så skriver du grym musik på fem minuter

Alla kan lära sig ta ackord och skapa musik, det svåra är att hitta bra progressioner. Progression är olika kombinationer av ackord som ger ett speciellt ljud till en låt, och gör den mer unik. Det finns inte särskilt många av dem och vissa kan även tycka att man stjäl varandras låtar om man använder