Lär dig mastra som ett proffs

5 professionella mastringtips för nybörjare

 

1. Testa en exciter eller enhancer

Om din top-end fortfarande inte är rätt, trots dina bästa EQ insatser, kanske du vill prova en exciter eller enhancer. Medan EQ kan accentuera noise och bara förstärka det som redan finns kan exciters höja övertoner av grundtonerna som finns i inspelningen och ljusa upp slöa mixar. Kom dock ihåg vad som gäller med allt i mastering, överdriv inte!

 

2. Begränsa mixen

Justera bredden på en stereoinspelning betyder oftast att man gör den bredare, men en alltför bred mix kan minskas också. Det finns plugin-program som kan göra detta, men de måste hanteras med försiktighet eftersom de kan orsaka problem med phasing och försvaga en mix. Se till att lämna allt under 100 Hz ifred, eftersom detta område inte bär riktningsinformation och har ett mycket större genomslag i mono än i stereo.

 

3. Brusreducering

Du kanske vill använda brusreducering ibland, särskilt under långa fade-ins eller -outs. Detta kan vara nödvändigt på grund av dålig inspelning eller ett antal andra faktorer. Oundvikligen, om du inte har väldigt avancerad utrustning, så påverkar brusreducering tonsinnehållet i musiken till viss del, så du måste ha i åtanke att du kanske behöver kompromissa lite.

 

4. Utöka din dynamic range

Expansion kan vara användbart för att dra viss dynamik ur en ihoptryckt mix. Expanders fungerar nästan exakt motsatt till kompressorer, och ökar dynamisk range snarare än att komprimera det. De kan inte utföra mirakel, dock, och kan faktiskt i vissa fall lägga distorsion, så om du behöver bero på en expander kanske du behöver se över din mix en gång till.

 

5. Sist men inte minst – överdriv inte!

Stora EQ boosts, höga compressor ratios och/eller superlåga thresholds kan förstöra en låt. Du kan fortfarande vara kreativ samtidigt som du är subtil. Se till att hålla ett öga på din spektralanalysator plug-in, se till att masterkanalen aldrig klipper och lär dig att lita på dina öron. Detta är den sista processen i produktionen av din melodi, så det är verkligen nu eller aldrig!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Multiband vs “Vanlig” Kompression

Multiband vs “Vanlig” Kompression

Kompression är ett ämne som kan diskuteras i oändlighet! Idag så komprimeras musik otroligt mycket, och därför så är det viktigt att man som producent vet när man ska och inte ska komprimera sin musik. För mycket kompression kan få musiken att kännas livlös och odynamisk, samtidigt som för lite kompression också kan vara kontraproduktivt.

Få dina trummor att POPPA!

Få dina trummor att POPPA!

Hur trummorna låter och spelar i en produktion är lika viktigt som hur sångmelodin går i en låt. Soundet på dina trummor är ett av de främst bärande elementen i din produktion och är värt att lägga tid och kärlek på. Eftersom det kan vara svårt för många att spela in ett helt uppmickat trumset

Mastra på en budget

Mastra på en budget

Att lära sig att mastra sitt eget ljud kan ge dig möjlighet att få ditt track att sticka ut mot andra releases. Men många master-plugins kan vara ganska dyra, så vi vill introducera dig till några freeware plug-ins som finns:   1. George Yohngs W1 Limiter Denna limiter är bra för att beefa upp dina nivåer