Lär dig mastra som ett proffs

5 professionella mastringtips för nybörjare

 

1. Testa en exciter eller enhancer

Om din top-end fortfarande inte är rätt, trots dina bästa EQ insatser, kanske du vill prova en exciter eller enhancer. Medan EQ kan accentuera noise och bara förstärka det som redan finns kan exciters höja övertoner av grundtonerna som finns i inspelningen och ljusa upp slöa mixar. Kom dock ihåg vad som gäller med allt i mastering, överdriv inte!

 

2. Begränsa mixen

Justera bredden på en stereoinspelning betyder oftast att man gör den bredare, men en alltför bred mix kan minskas också. Det finns plugin-program som kan göra detta, men de måste hanteras med försiktighet eftersom de kan orsaka problem med phasing och försvaga en mix. Se till att lämna allt under 100 Hz ifred, eftersom detta område inte bär riktningsinformation och har ett mycket större genomslag i mono än i stereo.

 

3. Brusreducering

Du kanske vill använda brusreducering ibland, särskilt under långa fade-ins eller -outs. Detta kan vara nödvändigt på grund av dålig inspelning eller ett antal andra faktorer. Oundvikligen, om du inte har väldigt avancerad utrustning, så påverkar brusreducering tonsinnehållet i musiken till viss del, så du måste ha i åtanke att du kanske behöver kompromissa lite.

 

4. Utöka din dynamic range

Expansion kan vara användbart för att dra viss dynamik ur en ihoptryckt mix. Expanders fungerar nästan exakt motsatt till kompressorer, och ökar dynamisk range snarare än att komprimera det. De kan inte utföra mirakel, dock, och kan faktiskt i vissa fall lägga distorsion, så om du behöver bero på en expander kanske du behöver se över din mix en gång till.

 

5. Sist men inte minst – överdriv inte!

Stora EQ boosts, höga compressor ratios och/eller superlåga thresholds kan förstöra en låt. Du kan fortfarande vara kreativ samtidigt som du är subtil. Se till att hålla ett öga på din spektralanalysator plug-in, se till att masterkanalen aldrig klipper och lär dig att lita på dina öron. Detta är den sista processen i produktionen av din melodi, så det är verkligen nu eller aldrig!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Kolla igenom den här checklistan innan du exporterar ditt track

Kolla igenom den här checklistan innan du exporterar ditt track

Är du klar med låten? Är du verkligen helt säker på det? Bara för att självaste låten i stort sett är klar så betyder det inte att det finns det några steg du bör kolla igenom innan du stänger ner ditt program:    Att döma en bok efter dess omslag Man brukar säga att man

Tip Of The Day – Vokal Mix Del 1

Tip Of The Day – Vokal Mix Del 1

Tip Of The Day! En välmixad vokal kan vara A & O i din produktion. Det är en tidskrävande process, men när du bemästrat tekniken kommer du aldrig ångra tiden du la ner i att lära dig det. Så här har du vår Del 1 av 2 i hur du gör för att få din

Tape Warmth

Tape Warmth

En skön varm vibb i ljudet kan verkligen lyfta en houselåt. Vad Tape faktiskt gör med ditt ljud är mycket komplext, med maskiner som ofta har många steg, magnetic heads etc. Tape påverkar de höga frekvenserna vilket gör att lite av det höga spektrumet i din låt ofta försvinner. Detta, i kombination med en svag