Mastra på en budget

Att lära sig att mastra sitt eget ljud kan ge dig möjlighet att få ditt track att sticka ut mot andra releases. Men många master-plugins kan vara ganska dyra, så vi vill introducera dig till några freeware plug-ins som finns:

 

w1limiter

1. George Yohngs W1 Limiter

Denna limiter är bra för att beefa upp dina nivåer utan att införa någon digital klippning. Sätt denna effekt sist i signalkedjan på masterutgången. Ställ taket till -0,3, så att ingen av dina toppar går högre än detta, och kryssa i Adaptive Release för en automatiserad release. Nu börjar du droppa din Threshold och lyssna hur det ökar nivån av ditt ljud. Oavsett hur högt det blir klipper det inte. Om du drar ned tröskeln för mycket kommer det att ge ett onaturligt sound till ditt ljud, så mellan -5 och -9 dB är ett bra range att använda för en extra knuff på ljudet.

 

span

2. Voxengo SPAN

Detta är en audio spectrum analyzer. Även om den inte bearbetar ljud, så ger den dig en bra visuell indikation på hur ljudet rör sig över frekvensspektrumet. Sätt denna på en låt du diggar och ta en titt på dess frekvensspektrum. Sätt sedan in den på din låt och jämför skillnaden!

 

PSP_VintageWarmer2

3. PSP Vintage Warmer

Om du har lite pengar över, rekommenderar vi att du skaffar den här. Lägg den på masterutgången, och den kommer omedelbart lägga till color till ditt ljud med sin tape saturation emulation. Utöver det kan du lägga tlll lite kompression, ändra EQ’s höga och låga värden, och Och på toppen av det, kan du ringa in några smärre kompression, ändra EQ’s låga och höga värden, samt höja nivån med dess brickwall limiting.

Börja mastra!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tape Warmth

Tape Warmth

En skön varm vibb i ljudet kan verkligen lyfta en houselåt. Vad Tape faktiskt gör med ditt ljud är mycket komplext, med maskiner som ofta har många steg, magnetic heads etc. Tape påverkar de höga frekvenserna vilket gör att lite av det höga spektrumet i din låt ofta försvinner. Detta, i kombination med en svag

Kicktips

Kicktips

Kicktips! Ofta kommer det frågor till oss som handlar om hur man ska mixa sin kick bra, eller hur man skapar den perfekta kicken genom layering osv. Det största misstaget är att spendera flera timmar på en enda kick, hitta istället ett par kickar du verkligen gillar och använd dem. Fokusera på din kreativitet i

Vad är viktigt att tänka på när du mixar?

Vad är viktigt att tänka på när du mixar?

Vart du än sätter dig ned för att börja på en mix, är det några saker du borde tänka på och känna till. Låten du du är påväg att ta dig an, är på ett sätt en historia som du måste skapa liv i. Så in the spirit of this, visualisera en målning av ett landskap.