Mixa till en fet basgång

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Har du hittat en bas som du tycker låter schysst men som inte riktigt grejar dom allra lägsta frekvenserna?

Inga problem! Eqa din basgång jämtemot allt det andra i mixen som vanligt men se till att skära det allra lägsta frekvenserna från 0 till ungefär 150 Hz beroende på vilka noter din bas spelar.

Addera sedan en helt vanlig sinusvåg och låt den spela samma noter, men kanske en oktav ner. Skär alla höga frekvenser i sinusbasen fram till ungefär 150 Hz. Tanken är att den basen du hittade och tyckte lät snyggt ska ‘höras’ medan din Sinusbas ska ‘kännas’. Detta gör så att det låter som att den basen du valt från början både låter snyggt och känns riktigt basig, så även om sinusbasens noter inte är tydliga så har du din ”topp-bas” som sköter det jobbet!

Ps. Glöm inte att sidechaina din sinusbas lite extra eftersom den oftast ligger i samma frekvensområde som kicken och då kan ljuden krocka och slå ut varandra.

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Vad är viktigt att tänka på när du mixar?

Vad är viktigt att tänka på när du mixar?

Vart du än sätter dig ned för att börja på en mix, är det några saker du borde tänka på och känna till. Låten du du är påväg att ta dig an, är på ett sätt en historia som du måste skapa liv i. Så in the spirit of this, visualisera en målning av ett landskap.

Lär dig parallell komprimera!

Lär dig parallell komprimera!

Ibland är det svårt att tweaka en kompressor till sitt maximum utan att fullständigt förstöra soundet. Om man vill få ner peakarna på instrument som spelar starka transienter (trummor exempelvis) så kan det vara svårt att komprimera det utan att få kompressionen att höras. Du befinner dig då i ett ypperligt tillfälle att använda parallelkomprimering.