Musiktermer

Har du koll på vad en person menar när dom ber dig göra en remix?
Det finns mycket terminologi att ha koll på när man jobbar med musik och det är inte alltid uppenbart vad som menas. Därför kommer vi nedan att lista några vanliga termer för er som producerar musik där vi förklarar vad dom betyder!

 

Original

Vi börjar med det kanske mest uppenbara ordet. Original betyder exakt det som ordet säger, dvs originalproduktionen gjord av artisten som skapat låten från början. Hela syftet med att det står “Original mix” på en släppt låt är att förhoppningsvis få den remixad av någon. Inom Pop/Rock så skulle man inte använda ett ord som “Original” om man släppte en originalskriven låt, utan den termen är för det mesta använd inom Dansmusiken.


Remix

Detta är det kanske det vanligaste ordet man ser idag bland den terminologin vi ska diskutera. Remixer är idag vanligare än någonsin och många DJ’s föredrar att spela sina remixer live hellre än sina original. En remix innebär att man ger en producent uppdraget att producera om originalåten, oftast i syfte att få den att börja spelas ute på klubbar eller att ge låten extra viral spridning. Den nya produktionen utgår förmodligen från kanske acapellan i originalet, men resten av produktionen kan vara väldigt annorlunda!


Radio Edit

En Radio Edit är en förkortad version av (oftast) en Original mix. Denna versionen är tänkt att funka på radio och brukar oftast lägga sig runt 3 min. Ett bra exempel är “Animals” av Martin Garrix. När låten släpptes så kom en Original Mix på drygt 5 min med ett intro på drygt 1 min, samt en Radio Edit på drygt 3 min med ett 20 sekunders intro.

 


Mash Up

En Mash up innebär att du tar minst två låtar, och sen kombinerar du acapellan från ena tracket med instrumentalen från den andra och mixar ihop det till en ny låt. Du kan använda fler än två låtar om du vill som utgångspunkt. Oftast brukar man sen kombinera låttitlarna för låtarna man använde sig av för att skapa ett nytt namn till sin Mash up.

 


Bootleg

Bootlegs blev otroligt vanliga på 80 talet och var den tidens piratkopiering kan man säga. En bootleg innebar att man tog en inspelning av en artist som inte var officiellt släppt och så sålde man den själv. Folk brukade oftast filma artister live för att sen släppa det på Kassett på 80 talet som livespelningar. Självklart var detta olagligt men det fanns artister som anammade detta som potentiellt jättebra promotion inför livegig, till exempel som bandet The Grateful Dead.

 


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


 

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Bygg din egen hardstyle kick med bazzISM

Bygg din egen hardstyle kick med bazzISM

Sugen på att få till det där Martin Garrix – Animals trycket? Bygg din egen hardstyle kick med bazzISM.   Gör en subkick i pluggen Bazzism med lång release. Sätt kicken i låtens tonart, Highcutta och lägg på valfri distortion plugg. I detta klipp är det CamelPhat. Lägg på en torr toppkick, Lowcutta. Dra ihop

Uppmickning av Organiska Instrument

Uppmickning av Organiska Instrument

I den digitala eran så har det blivit praktiskt för ens workflow att skippa traditionella inspelningstekniker för olika instrument och istället köra på plugins! Dock så borde du ha en grundläggande förståelse för hur uppmickning fungerar, dels för att det är praktiskt att kunna ifall du skulle behöva spela in riktiga instrument, men också för

En djupdykning i NTI Komplete

En djupdykning i NTI Komplete

Kontakt är kanske musikindustrins mest använda moderna sampler. Oavsett om det gäller en gammal Mellotron, liveinspelade trummor, bas eller diverse syntljud så lär Kontakt ha dom i sitt bibliotek. Kontakt kan man säga är ett helt ämne för sig självt, så därför tänkte vi att vi borde göra en genomgående artikel som enbart fokuserar på