Musiktermer

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Har du koll på vad en person menar när dom ber dig göra en remix?
Det finns mycket terminologi att ha koll på när man jobbar med musik och det är inte alltid uppenbart vad som menas. Därför kommer vi nedan att lista några vanliga termer för er som producerar musik där vi förklarar vad dom betyder!

 

Original

Vi börjar med det kanske mest uppenbara ordet. Original betyder exakt det som ordet säger, dvs originalproduktionen gjord av artisten som skapat låten från början. Hela syftet med att det står “Original mix” på en släppt låt är att förhoppningsvis få den remixad av någon. Inom Pop/Rock så skulle man inte använda ett ord som “Original” om man släppte en originalskriven låt, utan den termen är för det mesta använd inom Dansmusiken.


Remix

Detta är det kanske det vanligaste ordet man ser idag bland den terminologin vi ska diskutera. Remixer är idag vanligare än någonsin och många DJ’s föredrar att spela sina remixer live hellre än sina original. En remix innebär att man ger en producent uppdraget att producera om originalåten, oftast i syfte att få den att börja spelas ute på klubbar eller att ge låten extra viral spridning. Den nya produktionen utgår förmodligen från kanske acapellan i originalet, men resten av produktionen kan vara väldigt annorlunda!


Radio Edit

En Radio Edit är en förkortad version av (oftast) en Original mix. Denna versionen är tänkt att funka på radio och brukar oftast lägga sig runt 3 min. Ett bra exempel är “Animals” av Martin Garrix. När låten släpptes så kom en Original Mix på drygt 5 min med ett intro på drygt 1 min, samt en Radio Edit på drygt 3 min med ett 20 sekunders intro.

 


Mash Up

En Mash up innebär att du tar minst två låtar, och sen kombinerar du acapellan från ena tracket med instrumentalen från den andra och mixar ihop det till en ny låt. Du kan använda fler än två låtar om du vill som utgångspunkt. Oftast brukar man sen kombinera låttitlarna för låtarna man använde sig av för att skapa ett nytt namn till sin Mash up.

 


Bootleg

Bootlegs blev otroligt vanliga på 80 talet och var den tidens piratkopiering kan man säga. En bootleg innebar att man tog en inspelning av en artist som inte var officiellt släppt och så sålde man den själv. Folk brukade oftast filma artister live för att sen släppa det på Kassett på 80 talet som livespelningar. Självklart var detta olagligt men det fanns artister som anammade detta som potentiellt jättebra promotion inför livegig, till exempel som bandet The Grateful Dead.

 


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


 

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day! Groove och häng är något som kan lyfta ditt track till skyarna. Ableton har en grym funktion som hjälper dig med just detta och är något vi tyckte vore grymt att dela med oss av!   AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH

Så utvecklar du ditt unika sound

Så utvecklar du ditt unika sound

Att hitta sitt unika sound och varumärke behöver inte bara innebära ett maffigt ljud som du skapar eller hittar. Det kan vara något super originellt som alla känner till men som du gör din egen grej av. Det viktigaste är att ljudet ska identifiera dig som en unik konstnär, och signaturljud som kan översättas till många

Multikompressor i Ableton Live

Multikompressor i Ableton Live

Ett bra knep för att kunna bearbeta olika frekvenser i samma ljud är att använda Abletons multibandskompressor. Gör så här: 1. Lägg en multibands kompressor på t.ex din bas 2. Tryck cmd+G (Mac) på kompressorn och gruppera. 3. Dubblera basen i gruppen (cmd+D). Du har nu två baser istället för en. 4. Döp kanalerna så