Så gör du för att få mer “värme” i mixen

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Ordet “varmt” är ett ganska diffust ord som kan få dom flesta att undra vad man egentligen menar. Det är dock ett förekommande ord i sessions och därför bör du veta vad det betyder och hur du kan få till känslan av att din mix är “varm”. Nedan så kommer vi ge dig lite tips på.

Lägg på Analogt brus i din mix

Detta är ett väldigt simpelt tips men kan göra stor skillnad i hur din mix uppfattas! Bakgrundsbrus ger din mix en mer analog karaktär. Som många syftar på när dom säger att dom vill ha en varmare mix. Det kan vara allt från vinyldirt till brus från en plugg som har en analogfunktion i sig. Detta kan räcka för att du ska kunna få känslan av att mixen känns varmare.

Testa att highpassa

I modern digital musik så finns det mycket höga frekvenser som faktiskt inte hörs av det mänskliga örat som du kan testa att highpassa bort. Testa att försiktigt lägga ett highpass filter på ett ljud och highpassa bort enbart dom absolut högsta frekvenserna. Man ska höra en märkbar skillnad på ljudet men inte så pass mycket att ljudet känns doft. Lyckas du med att highpassa bort topfrekvenser och fortfarande balansera din mix så kommer den låta mycket varmare och “dyrare”.

Tänk på din mid

Midfrekvenserna i din mix kan vara avgörande för om din mix uppfattas som “varm” eller inte. Idag så brukar man ofta säga att mycket produktioner inom popmusik är som “hängmattor”, dvs att frekvenskurvan på din master ser ut som en hängmatta: mycket bas, mycket diskant, men ingen mid. I din mid så sitter hjärtat i musiken, speciellt i lowmid, och utan dessa frekvenserna så uppfattas din mix lätt som tunn, ihålig och själlös. Mid är ett väldigt svårt element att få till mixmässigt eftersom det ofta uppfattas som grumliga frekvenser innan man får till dem. Därför väljer många att Eq’a bort dessa frekvenserna vilket gör att mixen kan uppfattas som mer digital och mindre varm. Med andra ord, behåll din mid, testa att få den att sitta bra i mixen så kommer du märka att din mix kommer uppfattas som varmare.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Share
Lär dig parallell komprimera!

Lär dig parallell komprimera!

Ibland är det svårt att tweaka en kompressor till sitt maximum utan att fullständigt förstöra soundet. Om man vill få ner peakarna på instrument som spelar starka transienter (trummor exempelvis) så kan det vara svårt att komprimera det utan att få kompressionen att höras. Du befinner dig då i ett ypperligt tillfälle att använda parallelkomprimering.

Topp 10 viktigaste grejerna att veta som producent

Topp 10 viktigaste grejerna att veta som producent

Att skriva om vad som är det viktigaste för en producent att veta är självklart subjektivt, vi alla har olika uppfattningar om vad en producent bör fokusera mest på och allt beror också på vilken typ av producent man är. Gör du mycket sessions? Är du enbart en trackmaker? Oavsett så lär du hitta något

5 Grymma Mastringspluggar att ha koll på

5 Grymma Mastringspluggar att ha koll på

När du ska presentera musik för olika människor så kan intrycket folk får av musiken vara väldigt beroende av hur själva tracket låter! Därför brukar folk som producerar demos idag alltid lägga egna mastringskedjor på sin output för att se till att demon låter så fet som möjligt! Nedan så tänkte vi lista lite olika