Skapa groove med bas och trummor

En bra melodi eller hook är viktig för din produktion. Men om du vill få publiken att dansa till din låt behöver du ett starkt groove! Detta skapas med bas och trummor. Här kommer några enkla tips att tänka på när man jobbar med trummor!

1. Välj rätt samplingar med bra kvalitet. Ju mer tid du lägger ner på dina samplingar från början, ju mindre tid kommer du behöva lägga ner på mixning senare.

2. Justera samplerns envelop. Om samplen är för lång kan du alltid dra tillbaka din decay. På detta sätt får du renare och tajtare trummor.

3. Använd swing och quantisering. För att en trumma att passa till resten groovet använder du swing. Ditt DAW har en inbyggd swing funktion där du kan prova dig fram tills du hittat rätt.

4. Om två trummor slår samtidigt kan det skapas onödiga volymhöjningar eller pikar. Dessa pikar kan ge dig felaktig information på mastern senare vid mixningen. Testa att flytta ena trumman några ms till vänster eller höger och problemet kan vara löst.

5. Glöm inte att tystnad även kan vara en del i ditt groove. Ibland kan det vara bättre att ta bort något än att lägga till.

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tip Of The Day – Frequency Split

Tip Of The Day – Frequency Split

Tip Of The Day! Har du någonsin känt att du vill mixa olika delar av ditt ljud på olika sätt? Kanske dista toppen och lägga ett chorus på miden? Det har vi på AP i alla fall och därför går vår instruktör Jamie idag igenom hur du kan göra exakt det i Ableton! AUDIO PRODUCTION

Skivbolag, Management & Förlag: Vad är skillnaden?

Skivbolag, Management & Förlag: Vad är skillnaden?

Musikbranschen är kan uppfattas som rörig och svårbegriplig för de som inte varit etablerade under en längre tid. Det är en bransch som är i läkningsprocessen efter en lång tid av omskakningar, såsom den illegala nedladdningen, vilket bl.a. gjort att de stora s.k. “Major-bolagen” som en gång var många i kvantitet är idag bara en handfull. Idag finns

Styr din DAW genom controllers

Styr din DAW genom controllers

Beroende på vad du använder för DAW, finns det mer eller mindre möjligheter att styra programmet från externa midi-controllers. Använder du Ableton är möjligheterna oändliga, logic och pro tools kan även styras från midi-controllers, men där är möjligheterna lite mer begränsade. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på och vad det finns