Skapa groove med bas och trummor

En bra melodi eller hook är viktig för din produktion. Men om du vill få publiken att dansa till din låt behöver du ett starkt groove! Detta skapas med bas och trummor. Här kommer några enkla tips att tänka på när man jobbar med trummor!

1. Välj rätt samplingar med bra kvalitet. Ju mer tid du lägger ner på dina samplingar från början, ju mindre tid kommer du behöva lägga ner på mixning senare.

2. Justera samplerns envelop. Om samplen är för lång kan du alltid dra tillbaka din decay. På detta sätt får du renare och tajtare trummor.

3. Använd swing och quantisering. För att en trumma att passa till resten groovet använder du swing. Ditt DAW har en inbyggd swing funktion där du kan prova dig fram tills du hittat rätt.

4. Om två trummor slår samtidigt kan det skapas onödiga volymhöjningar eller pikar. Dessa pikar kan ge dig felaktig information på mastern senare vid mixningen. Testa att flytta ena trumman några ms till vänster eller höger och problemet kan vara löst.

5. Glöm inte att tystnad även kan vara en del i ditt groove. Ibland kan det vara bättre att ta bort något än att lägga till.

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Kicktips

Kicktips

Kicktips! Ofta kommer det frågor till oss som handlar om hur man ska mixa sin kick bra, eller hur man skapar den perfekta kicken genom layering osv. Det största misstaget är att spendera flera timmar på en enda kick, hitta istället ett par kickar du verkligen gillar och använd dem. Fokusera på din kreativitet i

Vad är viktigt att tänka på när man analyserar sin referenslåt?

Vad är viktigt att tänka på när man analyserar sin referenslåt?

  Det finns några enkla saker som är viktiga att tänka på för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt när du analyserar din referenslåt: 1. Hur de olika elementen i låten fyller ut de olika frekvenserna i equalizern. Jämför höga frekvenser med låtens sub-element och ta reda på vart den fundamentala

5 tips på hur man får till grymma vocals

5 tips på hur man får till grymma vocals

Att spela in och mixa vocals är en process som många nya producenter är rädda för. Det kräver för det första mer utrustning än att bara producera in the box. För det andra krävs det mycket kunskap för att få den inspelade vokalen att låta bra ihop med resten av låten. Det man måste förstå