Studio Monitor Battle

Monitorer är möjligen en av dom absolut viktigaste inköpen du kan göra som låtskrivare/producent. Det finns hundratals alternativ på marknaden som återger olika ljudbilder, och därför är det otroligt viktigt att veta vad man letar efter när man ska köpa monitorer, dels för att kunna optimera sina mixar men också för att hålla igång sin feeling när man jobbar. En hög prislapp behöver nödvändigvis inte betyda att den produkten skulle passa dig bättre, och just därför så kommer vi ställa fem olika monitorer mot varandra för att ge dig en tydlig bild av vad det finns för alternativ på markanden!

Adam A7X

ADAM

Adam har länge tillverkat monitorer och har fått ett rykte för sin höga kvalité. Just denna modellen är en tvåvägs studiomonitor med en 7” woofer för att ge ett bra tryck i basen som når hela vägen ner till 42 hz. Det kanske mesta anmärkningsvärda med A7X serien är den fantastiska X­ART tweetern som återger en diskant som få andra monitorer kommer åt. Linjärt så kan dessa monitorerna återge material hela vägen upp till 50,000 hz och lyckas fortfarande hålla diskanten bekväm för längre lyssning.

Cirkapris­ 5300 kr per monitor

Yamaha HS8

YAMAHA HS8

Dessa monitorerna är klassiker som idag har blivit standard i både hemmastudio/proffsstudio miljöer. Woofern är 8” stor och återger därför en klar och tydlig bas som är väldigt användbart när man ska mixa. Med ett frekvensspektra som går från 38­30,000 hz så är dessa monitorerna väl anpassade till såväl elektronisk som mer organisk musik. Dom är dessutom otroligt prisvärda med tanke på hur lite dom kostar i jämförelse med många andra monitorer i samma storlek.

Cirkapris­ 2800 kr per monitor.

Genelec 8040B

GENELEC

För den som har råd så är dessa monitorerna ett självklart val att titta närmre på. Woofern här är lite mindre, 6,5” närmre bestämt, och frekvensspektrat sträcker sig enbart från 45­ 21,000 hz, men vad Genelec förlorar på det tar dom igen i en fantastisk design som optimerar monitorernas kapactiet. Eftersom designen inte är kantig på sidorna så skapas en nästa perfekt stereobild som få andra monitorer kan matcha, och man har även installerat ett rör specifikt för att återge så perfekt bas som det bara går!

Cirkapris­ 7500kr per monitor

KRK RP6 RoKit G3

KRK RP6 ROKIT G3

KRK är precis som Yamaha monitorerna jag nämnde tidigare vanligt förekommande monitorer i diverse olika studios. Woofern här är 6” och frekvensspektrat går från 38­35,000 hz. Förutom att dom ser riktigt bra ut så låter dom också grymt bra för sitt pris! Trots att dom inte är så stora så är dom grymma för att producera diverse olika genres i och levererar kanske främst ett tryck i botten som få andra monitorer i deras storlek kan göra.

Cirkapris­ 1700 kr per monitor

Alla ovannämnda studio monitorer hittar du hos vår samarbetspartner 4sound på Fridhemsplan


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tre smarta tips för bra samarbeten

Tre smarta tips för bra samarbeten

Att samarbeta och göra musik tillsammans med någon kan vara sjukt kul, men det kan också ibland ställa till det. Här har vi tre tips till dig som vill börja göra musik tillsammans med någon! Vet du vilka detaljer du måste tänka på innan du samarbetar med någon? Skriver ni en låt tillsammans för skoj

5 Rhodes Bibliotek du ska känna till!

5 Rhodes Bibliotek du ska känna till!

Rhodes är ett klassiskt elpiano som var väldigt vanligt på 70 talet och som du definitivt bör känna till! I dagens genres så blandas klassiska ljud friskt med moderna element och därför kan det vara bra att investera i ett klassiskt klaviatur, om än inte bara för att det låter grymt! Nedan så finns det några

5 grymma ljudkort.

5 grymma ljudkort.

I vår förra artikel skrev vi om vad du bör tänka på när du köper ett ljudkort, för det är sannerligen ett svårt val ibland. Särskilt när pris contra kvalié är så påtagligt när det gäller köp av ljudkort. Ett hett tips är dock att om du vill ha en högkvalitativ studio att jobba i-