Styr din DAW genom controllers

Beroende på vad du använder för DAW, finns det mer eller mindre möjligheter att styra programmet från externa midi-controllers. Använder du Ableton är möjligheterna oändliga, logic och pro tools kan även styras från midi-controllers, men där är möjligheterna lite mer begränsade. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på och vad det finns för controllers du kan använda.

Styra pluggar med midi:

Machine

Maschine finns hos vår samarbetspartner 4Sound Fridhemsplan

Först och främst kan vi gå in på hur man kan styra exempelvis en synt eller virtuell sampler med hjälp av en midi-controller. Exempelvis har Native Instrument skapat ett flertal kompetenta trummaskin-controllers i sin Maschine-serie. Den som en gång köpt en Maschine har sedan svårt att jobba utan den. Just Maschine-kontrollen är inte kopplad till ditt DAW utan går via den plugg som du får med i köpet. Det är som en extern sequenser gjord för trummor och samplingar som öppnar en helt ny värld för dig som tröttnat på att rita in dina trummor.

Routa vilken midi-controller som helst

I många program, i DAWs eller plugins, är de flesta rattar och knappar midi-kompatibla. Man kan ofta hitta en knapp som ser ut som änden på en midi-sladd och kan antingen kallas för “slave”, “Source” eller “midi-link”. Trycker man på den och sedan på valfri tangent eller trumplatta på din midi-controller, så kommer den valda tonen i programmet att synka till midi-tangenten. På så sätt kan du göra ditt egna upplägg över hur du vill koppla midi till din plugg/DAW. Det kan ta tid i början men när man väl gjort det så spar man många timmar genom sitt nya flow.

Koppla Midi till DAW

Det finns många olika sätt att koppla en midi-controller till ditt DAW, beroende på vilket program som du jobbar i. Använder du Ableton är det ganska lätt att se hur du “routar” midi-signalerna, medan exempelvis logics route-möjligheter är tämligen dolda. Det finns dock många sätt att lösa det på. Här är några pedagogiska videos på hur du kan routa midi till olika DAWs:

 

Ett litet tips:

Screen Shot 2016-06-23 at 14.04.56

Midi är en väldigt gammal men också väldigt smart funktion. De flesta tänker att midi bara går från synten/controllen till datorn. Men faktum är att midi går båda vägarna, och har du en synt med inbyggda ljud, exempelvis en Korg, Nord, Moog eller liknande, så kan du även skicka midi-signaler till din externa källa som sedan läses av och spelar upp tonerna som skickas in i ditt ljudkort. På detta sätt kan du alltså kvantisera midisignalerna för att sedan spela in dem analogt, utan att använda funktioner som flex time eller time warp.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Share
En miniserie om workflow i Ableton

En miniserie om workflow i Ableton

Tips 1 av 4 Mixa dina låtar i grupper Detta kommer att spara mycket tid och CPU. Försök att vänja sig vid att arbeta med grupper och upptäck hur detta ger dig ett renare och snabbare arbetsflöde. Eftersom du nu tänker i termer av ”Vilka spår är chord-spåren?”, ”Vilka spår är bas-spår?” kommer detta tips

5 Grymma mikrofoner du ska ha koll på!

5 Grymma mikrofoner du ska ha koll på!

Att köpa en mikrofon är inte alltid det lättaste beslutet. För det första finns det flera hundra olika modeller att välja mellan, och för det andra kostar det allt ifrån några hundrallapar till fler tusenlappar än man kan räkna till. Det som är viktigt att tänka på när man köper mikrofoner är att det endast

Multiband vs “Vanlig” Kompression

Multiband vs “Vanlig” Kompression

Kompression är ett ämne som kan diskuteras i oändlighet! Idag så komprimeras musik otroligt mycket, och därför så är det viktigt att man som producent vet när man ska och inte ska komprimera sin musik. För mycket kompression kan få musiken att kännas livlös och odynamisk, samtidigt som för lite kompression också kan vara kontraproduktivt.