Vad är viktigt att tänka på när du mixar?

Vart du än sätter dig ned för att börja på en mix, är det några saker du borde tänka på och känna till. Låten du du är påväg att ta dig an, är på ett sätt en historia som du måste skapa liv i. Så in the spirit of this, visualisera en målning av ett landskap. Även om det kanske är en rå bild, och kanske förenklad, så spelar det ingen roll, det finns fortfarande en poäng med detta. Du ska berätta en historia, och sätta artisten på första parkett.

Detta bör tas på allvar, du bör skickligt utforma och skulptera med största respekt för processen. Detta betyder inte att du måste vara något slags geni. Det betyder dock att du måste göra som din mamma brukade be dig och sätta på dig dina lyssnaröron!

 

 1. Bakgrunden

Om man fortsätter med målningen som referens, så är bakgrunden himlen. Himlen ger en kontrast till allt annat i bilden. Bilden är handlar inte om himlen, men att den finns där ger perspektiv till båten och bergen. Självklart, det skulle kunna vara en bild på en båt i vattnet med berg i bakgrunden utan att man ens skulle märka himlen, men himlen skapar ett slags utrymme som är otroligt viktigt för bildens helhet.

 1.  Mellangrunden

Syftet med mellangrunden är att skapa ett djup i bilden. Kontrasten mellan bakgrunden och förgrunden är oändlig om det inte vore för mellangrunden.

 1. Förgrunden

Vyn närmast och mest framstående för den som betraktar målningen är förgrunden. Förgrunden är vad som i de flesta fall ramar in fokuset i bilden.

 1. Tillbehör, utsmyckning

Dekorationer som egentligen inte är nödvändiga, men som kryddar och gör allt lite mer intressant.

 1. Fokuset

Punkten som drar till sig all uppmärksamhet från första början.

 

Om man bortser från metaforen om målningen så kan begreppen se ut såhär:

 1. Bakgrunden – Room Size (reverb) instrument pad, delay tails
 2. Mellangrunden – Rhythm sections, pulse, main hook, wet instrumentations
 3. Förgrunden – Dry instruments, lead voicing’s,
 4. Utsmyckningar – Fills, personification, (ear candy)
 5. Fokuset – Lead vocals, solo instruments

 

Vad är viktigt att tänka på?

 • Lite eller ingen reverb gör att allt känns lite närmare, och mycket reverb gör att allt känns längre bort.
 • Kompression är lite som att gå till firsören med dina wavfiler, när det används på rätt sätt.  De tonar ned de högsta peakarna, och fluffar upp de lägsta. Detta tar fram de mjuka partierna.
 • Om en av dina komponenter i din mix inte kan höras, prova att ändra dennes frekvens (EQ), eller att ändra EQn i tracksen runt omkring. Att lyfta volymen eller  ‘fader chasing’  är inte dina första ‘go to’.
 • Starta din mix från grunden och jobba dig uppåt. Här är ett exempel på hur du kan gå till väga i en enkel mix. Kick, Snare, Toms, Overheads, Bass.  Detta fullbordar rythmen. Nu, lägg vocals i mitten för att se hur de lyfts upp. Sen lägger du till dina andra instrument eller tracks runt omkring allt för att fylla ut.
 • När du tar fram en viss frekvens på ett instrument, behöver du inte alltid boosta den frekvensen. Ibland kan du nå samma resultat av att ta bort frekvenserna runt om istället.
 • Var inte rädd för att börja om från början om du känner att allt blir fel. Ibland kan det hjälpa dig att bara radera och börja om för att få just det soundet du letar efter!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tip Of The Day – Vokal Mix Del 1

Tip Of The Day – Vokal Mix Del 1

Tip Of The Day! En välmixad vokal kan vara A & O i din produktion. Det är en tidskrävande process, men när du bemästrat tekniken kommer du aldrig ångra tiden du la ner i att lära dig det. Så här har du vår Del 1 av 2 i hur du gör för att få din

Mixa till en fet basgång

Mixa till en fet basgång

Har du hittat en bas som du tycker låter schysst men som inte riktigt grejar dom allra lägsta frekvenserna? Inga problem! Eqa din basgång jämtemot allt det andra i mixen som vanligt men se till att skära det allra lägsta frekvenserna från 0 till ungefär 150 Hz beroende på vilka noter din bas spelar. Addera

Lär dig mastra som ett proffs

Lär dig mastra som ett proffs

5 professionella mastringtips för nybörjare   1. Testa en exciter eller enhancer Om din top-end fortfarande inte är rätt, trots dina bästa EQ insatser, kanske du vill prova en exciter eller enhancer. Medan EQ kan accentuera noise och bara förstärka det som redan finns kan exciters höja övertoner av grundtonerna som finns i inspelningen och