Vad är viktigt att tänka på när man analyserar sin referenslåt?

 
Det finns några enkla saker som är viktiga att tänka på för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt när du analyserar din referenslåt:

1. Hur de olika elementen i låten fyller ut de olika frekvenserna i equalizern. Jämför höga frekvenser med låtens sub-element och ta reda på vart den fundamentala frekvensen på lead-synthen ligger.

2. Hur artisten har använt kompressorer, dynamik och sidechain.

3. Tänk på balansen i ljudvolymen. Hur högt låter ett instrument i förhållande till ett annat?

4. Vilka delar av låten som är framträdande och vilka som ligger i bakgrunden. Lyssna på saker som reverben!

5. Panning, hur är delarna i låten panorerade från höger till vänster?

6. Hur förändringar i låten påverkar energinivåer såsom drops och breakdowns. Det kan vara volymförändringar eller olika instrument eller antal synth-lager t.ex.

 

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Idétorka

Idétorka

Alla som jobbar med kreativa yrken har sina dagar då kreativiteten sprudlar och där skapelseprocessen går fortare än en duracellkanin på uppåtstimulansia. Lika säkert kommer dessa människor att uppleva dagar då de kreativa hjulen står still, och allt runtomkring förmodligen känns trist och inspirationslöst. Om, eller snarare när, detta händer dig så finns det sätt

Synthesis

Synthesis

Synthar är kul, och särskilt roligt är det när man kan ratta runt på riktiga synthar. “Vi vet att universum är stort, men vi kan inte föreställa oss hur stort” – Så är det med synthar också. Oavsett om du sitter och latjar i Spire, Serum eller Sylenth har det alltid varit samma grundtanke bakom maskinerna (och programvarorna).

Uppmickning av Organiska Instrument

Uppmickning av Organiska Instrument

I den digitala eran så har det blivit praktiskt för ens workflow att skippa traditionella inspelningstekniker för olika instrument och istället köra på plugins! Dock så borde du ha en grundläggande förståelse för hur uppmickning fungerar, dels för att det är praktiskt att kunna ifall du skulle behöva spela in riktiga instrument, men också för