Allt du behöver veta om studiomonitorer del 1

Att välja och sätta upp studiomonitorer är naturligtvis en av de viktigaste sakerna för att få till en bra inspelning. Varje beslut under inspelningsprocessen, från mikrofonplacering till slutmix-tweaks baseras på vad som hörs i dessa monitorer. Medan hörlurar kan ge en användbar referens, avgör ljudet från högtalarna oftast de kritiska val som görs i hela processen.

Det finns gott om lämpliga och bra studiomonitorer ute på marknaden, för alla storlekar och prisklasser. Men glöm inte att installationen är lika viktigt som att välja ett bra par. En problematisk inställning även med bra högtalare kan ge dåliga konsekvenser och komma i vägen för att uppnå de bästa mixarna och inspelningarna. Det här bör du veta för att få det bästa resultatet.

Konsumenthögtalare är ofta formade för att få allt att låta så bra som möjligt. Detta är dock inte målet för studiomonitorer. Syftet är att avslöja sanningen om ljudet oavsett om det är bra eller dåligt. Det du behöver är att inte bara veta vad som låter bra, men också vad som är fel, och vad som behöver rättas till.

Ljudet i många konsumenthögtalare är oftast “hypade”, vilket innebär att basens frekvenser accentueras. Detta kan ge musiken en mer spännande kvalitet, men det är inte vad mixen faktiskt låter som utan bara uppspelningssystemet som spökar med dig. Om du gör viktiga beslut om balans och EQ baserat på ett par hyped-up högtalare, kan mixen låta bra direkt i rummet, men det kommer inte kanske låta så bra någon annanstans, det kan faktiskt låta som att det saknas något.

Lyckligtvis har de flesta högtalare som säljs som studiomonitorer en mer önskvärd neutral balans som kan ge en ordentlig referens på hur det faktiskt kommer låta. Alltid bra att ha det i åtanke när du köper nya studiomonitorer!

 


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


 

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
10 Gratis Plug-ins

10 Gratis Plug-ins

Om du letar tillräkligt noga så kommer du snart märka att det finns en mängd plugins som är otroligt kompetenta och som är, förvånande nog, helt gratis! Det finns många hemsidor för ljudnördar som är duktiga på att skicka ut annonsbrev om nya erbjudanden och i vissa fall så kommer det gratisebjudanden. Att cracka plugins

Multikompressor i Ableton Live

Multikompressor i Ableton Live

Ett bra knep för att kunna bearbeta olika frekvenser i samma ljud är att använda Abletons multibandskompressor. Gör så här: 1. Lägg en multibands kompressor på t.ex din bas 2. Tryck cmd+G (Mac) på kompressorn och gruppera. 3. Dubblera basen i gruppen (cmd+D). Du har nu två baser istället för en. 4. Döp kanalerna så

5 Saker att tänka på när du spelar in sång

5 Saker att tänka på när du spelar in sång

När du spelar in sång så finns det ett antal saker som du bör tänka på för att få bästa tänkbara resultat. I denna artikeln så kommer vi därför kort att gå igenom lite tips på hur du kan få dina sånginspelningar så bra som möjligt! Popfilter Det är kanske uppenbart för dom flesta men