Allt du behöver veta om studiomonitorer del 1

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Att välja och sätta upp studiomonitorer är naturligtvis en av de viktigaste sakerna för att få till en bra inspelning. Varje beslut under inspelningsprocessen, från mikrofonplacering till slutmix-tweaks baseras på vad som hörs i dessa monitorer. Medan hörlurar kan ge en användbar referens, avgör ljudet från högtalarna oftast de kritiska val som görs i hela processen.

Det finns gott om lämpliga och bra studiomonitorer ute på marknaden, för alla storlekar och prisklasser. Men glöm inte att installationen är lika viktigt som att välja ett bra par. En problematisk inställning även med bra högtalare kan ge dåliga konsekvenser och komma i vägen för att uppnå de bästa mixarna och inspelningarna. Det här bör du veta för att få det bästa resultatet.

Konsumenthögtalare är ofta formade för att få allt att låta så bra som möjligt. Detta är dock inte målet för studiomonitorer. Syftet är att avslöja sanningen om ljudet oavsett om det är bra eller dåligt. Det du behöver är att inte bara veta vad som låter bra, men också vad som är fel, och vad som behöver rättas till.

Ljudet i många konsumenthögtalare är oftast “hypade”, vilket innebär att basens frekvenser accentueras. Detta kan ge musiken en mer spännande kvalitet, men det är inte vad mixen faktiskt låter som utan bara uppspelningssystemet som spökar med dig. Om du gör viktiga beslut om balans och EQ baserat på ett par hyped-up högtalare, kan mixen låta bra direkt i rummet, men det kommer inte kanske låta så bra någon annanstans, det kan faktiskt låta som att det saknas något.

Lyckligtvis har de flesta högtalare som säljs som studiomonitorer en mer önskvärd neutral balans som kan ge en ordentlig referens på hur det faktiskt kommer låta. Alltid bra att ha det i åtanke när du köper nya studiomonitorer!

 


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


 

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Ableton Tip of the Day – Top kick & Sub Kick Sound design

Ableton Tip of the Day – Top kick & Sub Kick Sound design

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Så utvecklar du ditt unika sound

Så utvecklar du ditt unika sound

Att hitta sitt unika sound och varumärke behöver inte bara innebära ett maffigt ljud som du skapar eller hittar. Det kan vara något super originellt som alla känner till men som du gör din egen grej av. Det viktigaste är att ljudet ska identifiera dig som en unik konstnär, och signaturljud som kan översättas till många

Tip Of The Day – Export Stems (Ableton)

Tip Of The Day – Export Stems (Ableton)

Tip Of The Day! Efter att vi tidigare förklarat hur man exporterar stems i Logic Pro och FL Studio så är det hög tid att vi gör detsamma för Ableton!   AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO