Allt du behöver veta om studiomonitorer del 1

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Att välja och sätta upp studiomonitorer är naturligtvis en av de viktigaste sakerna för att få till en bra inspelning. Varje beslut under inspelningsprocessen, från mikrofonplacering till slutmix-tweaks baseras på vad som hörs i dessa monitorer. Medan hörlurar kan ge en användbar referens, avgör ljudet från högtalarna oftast de kritiska val som görs i hela processen.

Det finns gott om lämpliga och bra studiomonitorer ute på marknaden, för alla storlekar och prisklasser. Men glöm inte att installationen är lika viktigt som att välja ett bra par. En problematisk inställning även med bra högtalare kan ge dåliga konsekvenser och komma i vägen för att uppnå de bästa mixarna och inspelningarna. Det här bör du veta för att få det bästa resultatet.

Konsumenthögtalare är ofta formade för att få allt att låta så bra som möjligt. Detta är dock inte målet för studiomonitorer. Syftet är att avslöja sanningen om ljudet oavsett om det är bra eller dåligt. Det du behöver är att inte bara veta vad som låter bra, men också vad som är fel, och vad som behöver rättas till.

Ljudet i många konsumenthögtalare är oftast “hypade”, vilket innebär att basens frekvenser accentueras. Detta kan ge musiken en mer spännande kvalitet, men det är inte vad mixen faktiskt låter som utan bara uppspelningssystemet som spökar med dig. Om du gör viktiga beslut om balans och EQ baserat på ett par hyped-up högtalare, kan mixen låta bra direkt i rummet, men det kommer inte kanske låta så bra någon annanstans, det kan faktiskt låta som att det saknas något.

Lyckligtvis har de flesta högtalare som säljs som studiomonitorer en mer önskvärd neutral balans som kan ge en ordentlig referens på hur det faktiskt kommer låta. Alltid bra att ha det i åtanke när du köper nya studiomonitorer!

 


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


 

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
En djupdykning i NTI Komplete

En djupdykning i NTI Komplete

Kontakt är kanske musikindustrins mest använda moderna sampler. Oavsett om det gäller en gammal Mellotron, liveinspelade trummor, bas eller diverse syntljud så lär Kontakt ha dom i sitt bibliotek. Kontakt kan man säga är ett helt ämne för sig självt, så därför tänkte vi att vi borde göra en genomgående artikel som enbart fokuserar på

Kontemporärt vs Tidlöst

Kontemporärt vs Tidlöst

Popmusik följer oftast ganska tydliga regelverk (struktur,ackordföljder etc), samtidigt som det alltid har varit en schanger som har varit öppen för förändring och ny input. Att våga göra nya grejer inom en given ram kan verka svårt och kanske lite väl riskfyllt, och därför så tänkte vi snacka om detta lite djupare i denna artikeln!

AP Academys 80 nödvändiga tips för nya producenter

AP Academys 80 nödvändiga tips för nya producenter

Att börja från början med musikproduktion kan vara svårt och förvirrande. Har du redan testat ditt tålamod ett antal gånger, men vägrar att ge upp? Här är några råd som hjälper dig på vägen!   >> 1. Inse att det inte är lätt. >> 2. Producera under minst en timme per dag. >> 3. Lyssna