Varför är det bra att utgå från en referenslåt när man mixar?

För att få till en riktigt bra mixning i din låt är det bra att ha en färdigmastrad låt som referenslåt. Att jämföra din låt med färdigmastrade låtar är bra utifrån många aspekter:

– Mastrade låtar har ofta genomgått professionella ljudingenjörer som vet hur en låt ska vara mixad för att låta sitt bästa möjliga på exempelvis radio.

– Om du skickar iväg din låt för att mastras är det viktigt att mixen är bra. Det är som en dålig audiosample; låter den dåligt från början spelar det ingen roll hur mycket man jobbar med den, det blir sällan bra. Genom att lyssna på en färdigmastrad referenslåt lär du dig hur mixningen ska vara och det blir lättare att mastra.

– Plockar du in en mastrad låt i ditt DAW kan du jämföra din egen låt och referenslåtens EQ och nivåer på olika instrument. Träna öronen på att höra skillnader, likheter och nivåer i både din egen låt och referenslåten!

Lycka till!

 

AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
4 Bra Vocoders som du bör känna till!

4 Bra Vocoders som du bör känna till!

Vocoder är den klassiska robotröst som ofta används för att få till en spacead effekt i science fiction-filmer, men också såklart i låtar för att skapa coola röster. Det är dock inte alltid lätt att hitta bra vocoders, så vi har samlat ihop våra favoriter för att ge dig en liten hjälp i vocoder-djungeln.   Image-Line Vocodex

Uppmickning av Organiska Instrument

Uppmickning av Organiska Instrument

I den digitala eran så har det blivit praktiskt för ens workflow att skippa traditionella inspelningstekniker för olika instrument och istället köra på plugins! Dock så borde du ha en grundläggande förståelse för hur uppmickning fungerar, dels för att det är praktiskt att kunna ifall du skulle behöva spela in riktiga instrument, men också för