Viktigt att veta innan du köper ett ljudkort

Att välja ljudkort vare sig det är till din hemmastudio eller professionella studio kan vara ett svårt beslut eftersom ljudkortet är en av de allra viktigaste komponenterna i en studio. Ett ljudkort, även kallad AD/DA-omvandlare, är det som gör analogt ljud digitalt, och därmed läsbart för datorn. Ljudkortet gör även det motsatta- det överför digitalt ljud från datorn till analogt ljud som sedan går ut i dina monitorer och hörlurar. Det är just därför det är så viktigt med ett bra och kompetent ljudkort. Här nedan kommer några viktiga punkter om vad man bör tänka på i valet av ljudkort.

Priset sätter kvalitén

Tyvärr kommer man inte undan särskilt billigt om man vill ha ett grymt ljudkort. Men det finns många ljudkort och bara man vet sitt behov är så kan man lätt hitta ett som passar en själv, och därmer slippa att lägga ut onödigt mycket pengar för egenskaper man inte behöver. Behöver du exempelvis:

  • Många inputs för analog inspelning?
  • En grym pre-amp?
  • Midi-interface?
  • Bra AD/DA omvandlare?
  • Rackmonterat eller icke rackmonterat?

Bra AD/DA-omvandlare = Bra Ljudkvalité

Ju bättre AD/DA omvandlare ett ljudkort har, desto bättre kvalité blir det på ljudet som kommer in till datorn samt det som kommer ut. Ett ljudkort med en grym pre-amp, alltså det som förstärker in-signalen, är nödvändigt om du inte använder ett externt sådant. Ett ljudkort kan påverka ljudet något enormt. Om du anser dig vara i ett behov av ett ljudkort som levererar grym ljudkvalité. Så bör du investera i ett ljudkort med grym AD/DA omvandlare och en bra pre-amp.

Inputs/Outputs

Oftast ökar priset på ljudkort även i takt med utökningen av ljudingångar och ljudutgångar samt om ljudkortet har ett inbyggt midi-interface. Om du ska köpa ett ljudkort och är beredd att investera en hel del pengar i det, bör du fråga dig själv om ditt behov av ljudingångar och/eller ljudutgångar kommer vara detsamma i framtiden. Ibland kan det vara bra att lägga till några kronor för att få exempelvis fler ljudingångar om man spelar in mycket analogt ljud. Det kan även vara bra att ha fler än två mono outputs. Ifall man vill koppla in fler monitorer eller skicka ljudet till externa effektlådor.

USB 3/Firewire/Thunderbolt- skillnad?

Det finns en viss (liten) skillnad mellan ljudkort som drivs genom dessa anslutningar. Eftersom firewire har dött ut så kan vi snabbt sålla bort den. Om valet stod mellan USB 3 och Thunderbolt bör man vara ärlig och säga att thunderbolt är bäst. Eftersom den anslutningen är enklare och mycket snabbare än USB. Dock är skillnaden ganska obefintlig om man går ner i prisklasserna. Det tillverkas kanonbra USB 3-ljudkort också.

Ljudkort som avlastar processorn

För dig som vill lägga mycket pengar på ett ljudkort, bör söka sig till ett som har en inbyggd processor. Det finns ljudkort som avlastar din processor genom att dra kraft av sin egna processor istället. Alla som jobbat i ett DAW är antagligen bekanta med “System Overload” eller liknande popups som kommer när du driver programmet för hårt. Om det händer dig ofta trots att du har en fräsch dator så bör du överväga att skaffa ett ljudkort med intern processor. Det kommer spara dig många timmar av “freezande” och ångest.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Share
Topp 10 viktigaste grejerna att veta som producent

Topp 10 viktigaste grejerna att veta som producent

Att skriva om vad som är det viktigaste för en producent att veta är självklart subjektivt, vi alla har olika uppfattningar om vad en producent bör fokusera mest på och allt beror också på vilken typ av producent man är. Gör du mycket sessions? Är du enbart en trackmaker? Oavsett så lär du hitta något

Vilket MIDI Keyboard ska du använda?

Vilket MIDI Keyboard ska du använda?

Ett Midikeyboard bör vara en av de första investeringarna du gör till din studio. Många väntar väldigt länge med att köpa ett keyboard för att de inte spelar piano, och det är inte så smart. När man producerar musik kommer ditt keyboard vara det som triggar det mesta i ditt daw. Alltifrån trummsamplingar, till att

COMPRESSOR BATTLE

COMPRESSOR BATTLE

När det gäller kompressorer så är det bra att ha koll på hur olika kompressorer jobbar och vad dom har för funktioner. Idag så komprimeras musik betydligt mer än vad det gjordes för, och därför är det viktigt att man som producent/låtskrivare vet vilka kompressor man ska gå till när man väl ska komprimera. Nedan