Viktigt att veta innan du köper ett ljudkort

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Att välja ljudkort vare sig det är till din hemmastudio eller professionella studio kan vara ett svårt beslut eftersom ljudkortet är en av de allra viktigaste komponenterna i en studio. Ett ljudkort, även kallad AD/DA-omvandlare, är det som gör analogt ljud digitalt, och därmed läsbart för datorn. Ljudkortet gör även det motsatta- det överför digitalt ljud från datorn till analogt ljud som sedan går ut i dina monitorer och hörlurar. Det är just därför det är så viktigt med ett bra och kompetent ljudkort. Här nedan kommer några viktiga punkter om vad man bör tänka på i valet av ljudkort.

Priset sätter kvalitén

Tyvärr kommer man inte undan särskilt billigt om man vill ha ett grymt ljudkort. Men det finns många ljudkort och bara man vet sitt behov är så kan man lätt hitta ett som passar en själv, och därmer slippa att lägga ut onödigt mycket pengar för egenskaper man inte behöver. Behöver du exempelvis:

  • Många inputs för analog inspelning?
  • En grym pre-amp?
  • Midi-interface?
  • Bra AD/DA omvandlare?
  • Rackmonterat eller icke rackmonterat?

Bra AD/DA-omvandlare = Bra Ljudkvalité

Ju bättre AD/DA omvandlare ett ljudkort har, desto bättre kvalité blir det på ljudet som kommer in till datorn samt det som kommer ut. Ett ljudkort med en grym pre-amp, alltså det som förstärker in-signalen, är nödvändigt om du inte använder ett externt sådant. Ett ljudkort kan påverka ljudet något enormt. Om du anser dig vara i ett behov av ett ljudkort som levererar grym ljudkvalité. Så bör du investera i ett ljudkort med grym AD/DA omvandlare och en bra pre-amp.

Inputs/Outputs

Oftast ökar priset på ljudkort även i takt med utökningen av ljudingångar och ljudutgångar samt om ljudkortet har ett inbyggt midi-interface. Om du ska köpa ett ljudkort och är beredd att investera en hel del pengar i det, bör du fråga dig själv om ditt behov av ljudingångar och/eller ljudutgångar kommer vara detsamma i framtiden. Ibland kan det vara bra att lägga till några kronor för att få exempelvis fler ljudingångar om man spelar in mycket analogt ljud. Det kan även vara bra att ha fler än två mono outputs. Ifall man vill koppla in fler monitorer eller skicka ljudet till externa effektlådor.

USB 3/Firewire/Thunderbolt- skillnad?

Det finns en viss (liten) skillnad mellan ljudkort som drivs genom dessa anslutningar. Eftersom firewire har dött ut så kan vi snabbt sålla bort den. Om valet stod mellan USB 3 och Thunderbolt bör man vara ärlig och säga att thunderbolt är bäst. Eftersom den anslutningen är enklare och mycket snabbare än USB. Dock är skillnaden ganska obefintlig om man går ner i prisklasserna. Det tillverkas kanonbra USB 3-ljudkort också.

Ljudkort som avlastar processorn

För dig som vill lägga mycket pengar på ett ljudkort, bör söka sig till ett som har en inbyggd processor. Det finns ljudkort som avlastar din processor genom att dra kraft av sin egna processor istället. Alla som jobbat i ett DAW är antagligen bekanta med “System Overload” eller liknande popups som kommer när du driver programmet för hårt. Om det händer dig ofta trots att du har en fräsch dator så bör du överväga att skaffa ett ljudkort med intern processor. Det kommer spara dig många timmar av “freezande” och ångest.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Share
5 Grymma mikrofoner du ska ha koll på!

5 Grymma mikrofoner du ska ha koll på!

Att köpa en mikrofon är inte alltid det lättaste beslutet. För det första finns det flera hundra olika modeller att välja mellan, och för det andra kostar det allt ifrån några hundrallapar till fler tusenlappar än man kan räkna till. Det som är viktigt att tänka på när man köper mikrofoner är att det endast

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 1

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 1

Att välja och sätta upp studiomonitorer är naturligtvis en av de viktigaste sakerna för att få till en bra inspelning. Varje beslut under inspelningsprocessen, från mikrofonplacering till slutmix-tweaks baseras på vad som hörs i dessa monitorer. Medan hörlurar kan ge en användbar referens, avgör ljudet från högtalarna oftast de kritiska val som görs i hela

Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day! Groove och häng är något som kan lyfta ditt track till skyarna. Ableton har en grym funktion som hjälper dig med just detta och är något vi tyckte vore grymt att dela med oss av!   AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH