5 tips på hur man får till grymma vocals

Att spela in och mixa vocals är en process som många nya producenter är rädda för. Det kräver för det första mer utrustning än att bara producera in the box. För det andra krävs det mycket kunskap för att få den inspelade vokalen att låta bra ihop med resten av låten. Det man måste förstå är att vocals tar väldigt mycket tid och energi att få till. För många tar det till och med mer tid att producera vokalerna än det gör att producera tracket. Men det finns inget bättre än att producera en riktigt fet låt för att sedan få till lika feta vokaler. Och för att hjälpa er har vi samlat några av våra bästa tips här nedan.

 

– Skit in, skit ut.

Det absolut värsta man kan säga när man spelar in sång är “Vi fixar det senare”. Om man vill att vokalerna ska låta bra så måste se till att de gör de ifrån första början. Se till att vokalerna låter grym utan några effekter eller pitch-korrigering. Om det låter så bra redan vid inspelning så kommer det låta magiskt efter att du är klar med din editering. Tänk på att använda dig av en bra sångare som vet vad den gör, och se till att den sångarens röst passar till låten du har gjort.

– Var noga.

Att editera sång är en lång process, först ska man spela in sången, sen ska man välja ut de bästa tagningarna, sen ska man klippa vokalerna så de är snygga och ligger i perfekt timing, och till sist så ska man pitch-korrigera dem. Slarvar man i något av dessa steg så måste man ofta backa tillbaka banded väldigt långt. Så var noga och ta god tid på dig, det kommer göra resultatet fantastiskt, och kommer i slutändan spara dig många timmar.

– Investera i bra programvara.

Att vara producent handlar om att ha rätt verktyg för alla jobb. Nästan alla program har bra plugins för att editera sång redan ifrån början. Tyvärr håller de ofta inte samma kvalitét som många av de externa plugins som finns att köpa ifrån andra tillverkare. I visa fall kan de inbyggda pluginsen fungera alldeles utmärkt, men ska man jobba mycket vokaler kan det vara värt att investera i några av de bättre pluginsen. De vi framförallt tänker på är Celemony´s Melodyne och Antares Autotune. Som båda används för att pitch-korrigera vokalerna.

– Gör flera mixar.

När vokalen väll är inspelad och editerad är det dags för själva mixen. Vanligvis använder man EQ, Kompressor, De-esser, Reverb och Delay i kedjan för att mixa sången. Men här kan det vara värt att prova sig fram och mixa sången på lite olika sätt. Prova lite olika plugins, använd mer eller mindre reverb. Försök att mixa stämmorna högre eller lägre osv. Ofta kan man få fram fantastiska resultat bara genom att prova sig fram och ge sig själv lite olika alternativ. När du väll har gjort några mixar, jämför dem mot varandra och se vilken du gillar bäst.

 

– Ge vokalen plats.

Det vanligaste mistaget som görs med vokaler är att de är för låga. Om du faktiskt har bestämt dig för att använda vocals i din produktion, se till att de hörs. Ingen kommer gå omkring och nynna på din snuskfeta kicktrumma ändå! Ett bra sätt att veta hur högt man bör mixa sina vokaler är att referenslyssna. Ta fram en låt som påminer om den du jobbar på och lyssna på hur höga dera vokaler är. Ofta blir man förvånad över hur höga vokalerna är i professionelt mixade låtar.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day – Groove template (Ableton)

Tip Of The Day! Groove och häng är något som kan lyfta ditt track till skyarna. Ableton har en grym funktion som hjälper dig med just detta och är något vi tyckte vore grymt att dela med oss av!   AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH

Template

Template

Att ha en färdig “Template” som alltid öppnas upp när du startar ett nytt projekt i Ableton sparar inte bara tid utan ökar också ditt kreativa flöde. Vad låter mest effektivt: A: Du öppnar ett helt nytt projekt med endast tomma midi- och audiokanaler. B: Du öppnar ett helt nytt projekt med ex. Sidechain track,

En djupdykning i NTI Komplete

En djupdykning i NTI Komplete

Kontakt är kanske musikindustrins mest använda moderna sampler. Oavsett om det gäller en gammal Mellotron, liveinspelade trummor, bas eller diverse syntljud så lär Kontakt ha dom i sitt bibliotek. Kontakt kan man säga är ett helt ämne för sig självt, så därför tänkte vi att vi borde göra en genomgående artikel som enbart fokuserar på