5 tips på hur man får till grymma vocals

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/b/e/3/apacademy.se/httpd.www/wp-content/themes/angle/inc/frontend.php on line 1841

Att spela in och mixa vocals är en process som många nya producenter är rädda för. Det kräver för det första mer utrustning än att bara producera in the box. För det andra krävs det mycket kunskap för att få den inspelade vokalen att låta bra ihop med resten av låten. Det man måste förstå är att vocals tar väldigt mycket tid och energi att få till. För många tar det till och med mer tid att producera vokalerna än det gör att producera tracket. Men det finns inget bättre än att producera en riktigt fet låt för att sedan få till lika feta vokaler. Och för att hjälpa er har vi samlat några av våra bästa tips här nedan.

 

– Skit in, skit ut.

Det absolut värsta man kan säga när man spelar in sång är “Vi fixar det senare”. Om man vill att vokalerna ska låta bra så måste se till att de gör de ifrån första början. Se till att vokalerna låter grym utan några effekter eller pitch-korrigering. Om det låter så bra redan vid inspelning så kommer det låta magiskt efter att du är klar med din editering. Tänk på att använda dig av en bra sångare som vet vad den gör, och se till att den sångarens röst passar till låten du har gjort.

– Var noga.

Att editera sång är en lång process, först ska man spela in sången, sen ska man välja ut de bästa tagningarna, sen ska man klippa vokalerna så de är snygga och ligger i perfekt timing, och till sist så ska man pitch-korrigera dem. Slarvar man i något av dessa steg så måste man ofta backa tillbaka banded väldigt långt. Så var noga och ta god tid på dig, det kommer göra resultatet fantastiskt, och kommer i slutändan spara dig många timmar.

– Investera i bra programvara.

Att vara producent handlar om att ha rätt verktyg för alla jobb. Nästan alla program har bra plugins för att editera sång redan ifrån början. Tyvärr håller de ofta inte samma kvalitét som många av de externa plugins som finns att köpa ifrån andra tillverkare. I visa fall kan de inbyggda pluginsen fungera alldeles utmärkt, men ska man jobba mycket vokaler kan det vara värt att investera i några av de bättre pluginsen. De vi framförallt tänker på är Celemony´s Melodyne och Antares Autotune. Som båda används för att pitch-korrigera vokalerna.

– Gör flera mixar.

När vokalen väll är inspelad och editerad är det dags för själva mixen. Vanligvis använder man EQ, Kompressor, De-esser, Reverb och Delay i kedjan för att mixa sången. Men här kan det vara värt att prova sig fram och mixa sången på lite olika sätt. Prova lite olika plugins, använd mer eller mindre reverb. Försök att mixa stämmorna högre eller lägre osv. Ofta kan man få fram fantastiska resultat bara genom att prova sig fram och ge sig själv lite olika alternativ. När du väll har gjort några mixar, jämför dem mot varandra och se vilken du gillar bäst.

 

– Ge vokalen plats.

Det vanligaste mistaget som görs med vokaler är att de är för låga. Om du faktiskt har bestämt dig för att använda vocals i din produktion, se till att de hörs. Ingen kommer gå omkring och nynna på din snuskfeta kicktrumma ändå! Ett bra sätt att veta hur högt man bör mixa sina vokaler är att referenslyssna. Ta fram en låt som påminer om den du jobbar på och lyssna på hur höga dera vokaler är. Ofta blir man förvånad över hur höga vokalerna är i professionelt mixade låtar.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO
Share
Styr din DAW genom controllers

Styr din DAW genom controllers

Beroende på vad du använder för DAW, finns det mer eller mindre möjligheter att styra programmet från externa midi-controllers. Använder du Ableton är möjligheterna oändliga, logic och pro tools kan även styras från midi-controllers, men där är möjligheterna lite mer begränsade. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på och vad det finns

Kicktips

Kicktips

Kicktips! Ofta kommer det frågor till oss som handlar om hur man ska mixa sin kick bra, eller hur man skapar den perfekta kicken genom layering osv. Det största misstaget är att spendera flera timmar på en enda kick, hitta istället ett par kickar du verkligen gillar och använd dem. Fokusera på din kreativitet i

Kontemporärt vs Tidlöst

Kontemporärt vs Tidlöst

Popmusik följer oftast ganska tydliga regelverk (struktur,ackordföljder etc), samtidigt som det alltid har varit en schanger som har varit öppen för förändring och ny input. Att våga göra nya grejer inom en given ram kan verka svårt och kanske lite väl riskfyllt, och därför så tänkte vi snacka om detta lite djupare i denna artikeln!