Skillnaden på Audio Format (Wav, Aif, Mp3, FLAC)

Som musikproducent är det viktigt att veta skillnaden på olika audioformat och deras för/nackdelar. När du jobbar så är det kanske inte något du direkt tänker på. Men när du till exempel ska skicka din låt på mix så måste du veta skillnaden för att kunna skicka rätt typ av filer till mixaren. Nedan så kommer vi lista dom fyra vanligaste typer av Audio Format!

Wav

Wav är den vanligaste typen av fil du använder dig av när du skickar en låt på till exempel mix. Wav är är från början standard för Windows, precis som Aif är standard för Mac. Idag är dock båda formatten kompatibla till både Mac och Windows och det spelar ingen roll vilket format du väljer längre. Eftersom att ljudkvalitén Wav ger dig, är den bästa möjliga. Så tillkommer också nackdelen att Wavfiler är förhållandevis väldigt stora i jämförelse med Mp3. Wav är formatet du hör på en CD och är normalt sätt till 44100 samplingar i sekunden samt med 16 bitars upplösning.

Aif

Som vi nämnde ovan så är Aif från början en version gjord för Mac. Men funkar lika bra för Windows också. Aif är kanske inte lika vanligt som Wav är när man skickar filer till sin mixare men det är ett lika rimligt alternativ, med i stort sett lika bra ljudkvalité och lika stor ljudfiler.

MP3

Mp3 är idag det vanligaste formatet som vi alla i stort sett känner till. Fördelarna med Mp3 är att det är ett format som är mindre i storlek än Wav/Aif, samt att det är ett format som stöds på i stort sett alla spelare. Nackdelen är den att ljudkvalitén försämras, dock så kan man faktiskt påverka detta genom att välja hur stor bitrate man vill ha. Ju större bitrate, desto bättre ljudkvalité även om filen blir lite större då.

FLAC

FLAC är ett format som kanske inte alla känner till, eftersom det inte slagit igenom så brett ännu. FLAC är väldigt likt Mp3, fast med en stor skillnad: ljudkvalitén försämras inte, vilket så klart är en jättestor fördel. Den stora nackdelen är att FLAC stöds av väldigt få spelare och är därför inte optimalt för varken CD­skivor eller filer.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Share
Allt du behöver veta om studiomonitorer del 4

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 4

Hur du ska undvika asymmetri Om du försöker undvika att placera monitorerna upp mot en vägg, så kommer reflexer från rummet fortfarande påverka ljudet vilket inte många tänker på. Därför ska du helst placera högtalarna symmetriskt och inte asymmetriskt. Det vill säga att du har samma avstånd från väggarna till vänster och höger om den

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 2

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 2

Del 2: Hur du ska undvika dåliga vinklar. När du ska placera dina studiomonitorer så placerar du dem oftast antingen allt nära varandra eller för långt ifrån varandra. Högtalare som är alltför glest placerade kan leda till att mixningen blir helt fel. Högtalare som placeras för nära varandra gör att ljudet blir alltför intimt och kan ge dåliga

5 Vanliga misstag du gör i studion

5 Vanliga misstag du gör i studion

Att vara musikproducent är inte alltid lätt. En bra musikproducent idag förväntas klara av att göra allt det som man förut behövde ett helt team för att åstakomma. Idag förväntas du som musikproducent kunna driva hela den processen som krävs för att skapa en hel låt. Det inkluderar att skriva låten, arrangera den, spela in