Skillnaden på Audio Format (Wav, Aif, Mp3, FLAC)

Som musikproducent är det viktigt att veta skillnaden på olika audioformat och deras för/nackdelar. När du jobbar så är det kanske inte något du direkt tänker på. Men när du till exempel ska skicka din låt på mix så måste du veta skillnaden för att kunna skicka rätt typ av filer till mixaren. Nedan så kommer vi lista dom fyra vanligaste typer av Audio Format!

Wav

Wav är den vanligaste typen av fil du använder dig av när du skickar en låt på till exempel mix. Wav är är från början standard för Windows, precis som Aif är standard för Mac. Idag är dock båda formatten kompatibla till både Mac och Windows och det spelar ingen roll vilket format du väljer längre. Eftersom att ljudkvalitén Wav ger dig, är den bästa möjliga. Så tillkommer också nackdelen att Wavfiler är förhållandevis väldigt stora i jämförelse med Mp3. Wav är formatet du hör på en CD och är normalt sätt till 44100 samplingar i sekunden samt med 16 bitars upplösning.

Aif

Som vi nämnde ovan så är Aif från början en version gjord för Mac. Men funkar lika bra för Windows också. Aif är kanske inte lika vanligt som Wav är när man skickar filer till sin mixare men det är ett lika rimligt alternativ, med i stort sett lika bra ljudkvalité och lika stor ljudfiler.

MP3

Mp3 är idag det vanligaste formatet som vi alla i stort sett känner till. Fördelarna med Mp3 är att det är ett format som är mindre i storlek än Wav/Aif, samt att det är ett format som stöds på i stort sett alla spelare. Nackdelen är den att ljudkvalitén försämras, dock så kan man faktiskt påverka detta genom att välja hur stor bitrate man vill ha. Ju större bitrate, desto bättre ljudkvalité även om filen blir lite större då.

FLAC

FLAC är ett format som kanske inte alla känner till, eftersom det inte slagit igenom så brett ännu. FLAC är väldigt likt Mp3, fast med en stor skillnad: ljudkvalitén försämras inte, vilket så klart är en jättestor fördel. Den stora nackdelen är att FLAC stöds av väldigt få spelare och är därför inte optimalt för varken CD­skivor eller filer.


VILL DU VETA MER OM AP ACADEMY?


AUDIO PRODUCTION ACADEMY – UTBILDNING OCH KURSER I MUSIKPRODUKTION INOM ABLETON LIVE, FL STUDIO OCH LOGIC PRO

Share
Allt du behöver veta om studiomonitorer del 3

Allt du behöver veta om studiomonitorer del 3

  Hur du ska undvika reflektioner. Det du vill göra är att undvika starka och korta reflektioner, du vill inte att den miljön där du lyssnar på musik ska ha olika störningar som kan skada. Ljudet måste ha bra med rum för att röra sig runt och slå tillbaka på ett snyggt sätt. Du vill

5 Virtuella Synth Klassiker

5 Virtuella Synth Klassiker

Många veteraner inom ljudteknik brukar med stolthet berätta för ungdomen om den gamla goda tiden då ”de riktiga analoga syntharna kördes rykande i varje studio”. Denna replik brukar ofta följas av en bittrare kommentar: ”Er programvara kommer aldrig någonsin ersätta analogsyntharna”. – Well… Det finns några härliga fördelar med dessa ”riktiga” synthar, men var finns

10 tips som kommer göra saker lite enklare i studion

10 tips som kommer göra saker lite enklare i studion

Musikproduktion är hands down en av det roligaste och mest kreativa sakerna du kan syssla med. Dock kommer det med en viss mängd påfrestande arbetsuppgifter i form av projektorganisation och studioorganisering. Det finns faktiskt uppgifter som även den ivrigaste producenten avskyr. Men frukta inte, för här kommer 10 tips som kommer hjälpa dig att vara